Alternatywa dla hot dogów - co można zjeść na stacji paliw?

Stacje paliw to miejsca, gdzie poza tankowaniem możemy zrobić także drobne zakupy, nabywając akcesoria motoryzacyjne, coś do picia czy przekąskę na drogę. Ciepłym daniem na szybko, które obecnie najbardziej kojarzy nam się ze stacjami, są dobrze wszystkim znane hot dogi. Ta praktyczna, smaczna przekąska nie jest jednak produktem, który odznaczałby się szczególnie bogatą kompozycją składników. Mając to na uwadze, niektóre stacje zaczęły wprowadzać alternatywne propozycje do swojego menu, czego przykładem jest włoska focaccia na bp.

Focaccia – zmiana menu i podejścia

Co ciekawe, dodanie focacci do menu, wiąże się także ze zmianą samego patrzenia na posiłek w trasie i to zmianą in plus. Z przekąsek na stacji korzystają najczęściej zawodowi kierowcy i osoby podróżujące na większą odległość – zarówno samotnie, jak i z bliskimi. W każdym z tych przypadków znacznie lepszym, korzystniejszym rozwiązaniem jest zamiana złapanego w dłoń i na szybko, w biegu zjedzonego hot doga, na włoską kanapkę, będącą swego rodzaju smaczną zachętą do przerwy w trasie, chwili wytchnienia przy posiłku.

Na korzyść focacci przemawia jej smak i wartościowe produkty spożywcze, z których jest ona skomponowana. Dzięki nim zyskuje ogromną przewagę nad klasycznymi hot dogami – zarówno pod kątem smaku, jak i wysokiej jakości składników.

Czym jest focaccia?

Focaccia to wciąż mało znany w naszym kraju, wyjątkowo smaczny i ciekawy element włoskiej kuchni. Jej nazwa pochodzi z języka łacińskiego i oznacza dosłownie palenisko. Focaccię przyrządzano już w starożytnym Rzymie, gdzie określana była jako płaski chlebek wypiekany na palenisku, co bardzo dużo mówi nam o pierwotnym sposobie przyrządzania tej potrawy.

Dziś focaccię spożywa się we Włoszech jako przekąskę między posiłkami, a także na śniadanie czy lunch. Stanowi ona także ciekawą alternatywę dla pizzy, ponieważ przyrządza się ją właśnie z ciasta niemal identycznego jak baza na najbardziej znaną włoską potrawę. Focaccię można przygotować w wersji puszystej lub nieco bardziej chrupiącej i podawać wyłącznie z oliwą oraz ziołami, a także całą gamą dodatkowych składników – od serów, poprzez warzywa, po pasty i hummusy.

Focaccia na bp – co oferuje stacja?

Swój projekt, mający na celu poszerzenie stacyjnego menu i zwrócenie uwagi na jakość produktów oraz podwyższenie komfortu wizyt na stacji i przerw w trasie, bp stworzyła z pomocą jednego z najbardziej znanych i lubianych mistrzów kuchni w Polsce – Roberta Makłowicza. Owocem tej współpracy są dostępne w menu stacji focaccię w czterech różnych smakach, skomponowanych z dobranych, wyselekcjonowanych przez Roberta Makłowicza składników. Odwiedzający stację miłośnicy włoskiej kuchni do wyboru mają opcję o nieco intensywniejszym smaku z kurczakiem, wersję rybną oraz wegetariańską. Pierwsza z nich to focaccia z pikantnym salami, kolejna to kanapka filetem z kurczaka z dodatkiem dressingu balsamico, trzecia – wersja rybna – to focaccia z tuńczykiem i papryczką jalapeno. Czwarta, ostatnia z opcji, to focaccia wegetariańska, nawiązująca do jednej z najbardziej znanych, włoskich przystawek – caprese.

Wszystkie focaccie, niezależnie od wybranego smaku, tworzone są zgodnie z przepisem Roberta Makłowicza, inspirowanym tradycyjną, włoską kuchnią. Dzięki temu, jadąc do pracy, możemy na chwilę przenieść się do słonecznego, nadmorskiego regionu Włoch najbardziej słynącej z aromatycznych placków drożdżowych.

Włoski klimat w podróży

Aby zapewnić swoim klientom jeszcze więcej śródziemnomorskich akcentów, które wspólnie tworzyłyby wyjątkową atmosferę, stacje bp – wraz z włączeniem do swojego menu czterech różnych focacci – wprowadziły także promocję na kawę dla każdego amatora włoskich przekąsek. Promocja ta dotyczy zakupu każdej z czterech dostępnych na stacji focacci, przy zakupie której aromatyczną, pobudzającą kawę dokupić można za złotówkę.

Taki duet to zapachowa i smakowa podróż do serca Włoch, bez konieczności wyjeżdżania z miasta. Zdecydowanie warto wypróbować każdą z czterech focacci, ponieważ każda zaskakuje swoim wyjątkowym połączeniem składników i nieprzeciętnym smakiem, tak różnym od stacyjnych hot dogów. Tak niewielka wydawałoby się zmiana w menu to w rzeczywistości ogromna innowacja, która całkowicie odwraca patrzenie zarówno na ofertę stacji, jak i komfort, może nawet definicję przerw w trasie. To z kolei zdecydowanie korzystnie wpływa na wygodę samej jazdy a także jej bezpieczeństwo. Sieć stacji bp ogromną wagę przywiązuje do wysokiego poziomu obsługi swoich klientów, ale także ich bezpieczeństwa. Przy okazji wprowadzania nowości w menu i asortymencie, promocji czy konkursów, zawsze podkreśla więc także, jak ważne jest bezpieczeństwo na drodze i na samej stacji; kluczowe jest tu przede wszystkim pilnowanie się swojego pasa, zachowanie bezpiecznych odległości między pojazdami oraz ostrożne poruszanie się po jej terenie – zarówno za kółkiem, jak i pieszo.

materiał promocyjny
Więcej o: