Co ciekawe, dodanie focacci do menu, wiąże się także ze zmianą samego patrzenia na posiłek w trasie i to zmianą in plus. Z przekąsek na stacji korzystają najczęściej zawodowi kierowcy i osoby podróżujące na większą odległość – zarówno samotnie, jak i z bliskimi. W każdym z tych przypadków znacznie lepszym, korzystniejszym rozwiązaniem jest zamiana złapanego w dłoń i na szybko, w biegu zjedzonego hot doga, na włoską kanapkę, będącą swego rodzaju smaczną zachętą do przerwy w trasie, chwili wytchnienia przy posiłku.
Na korzyść focacci przemawia jej smak i wartościowe produkty spożywcze, z których jest ona skomponowana. Dzięki nim zyskuje ogromną przewagę nad klasycznymi hot dogami – zarówno pod kątem smaku, jak i wysokiej jakości składników.
Focaccia to wciąż mało znany w naszym kraju, wyjątkowo smaczny i ciekawy element włoskiej kuchni. Jej nazwa pochodzi z języka łacińskiego i oznacza dosłownie palenisko. Focaccię przyrządzano już w starożytnym Rzymie, gdzie określana była jako płaski chlebek wypiekany na palenisku, co bardzo dużo mówi nam o pierwotnym sposobie przyrządzania tej potrawy.
Dziś focaccię spożywa się we Włoszech jako przekąskę między posiłkami, a także na śniadanie czy lunch. Stanowi ona także ciekawą alternatywę dla pizzy, ponieważ przyrządza się ją właśnie z ciasta niemal identycznego jak baza na najbardziej znaną włoską potrawę. Focaccię można przygotować w wersji puszystej lub nieco bardziej chrupiącej i podawać wyłącznie z oliwą oraz ziołami, a także całą gamą dodatkowych składników – od serów, poprzez warzywa, po pasty i hummusy.
Swój projekt, mający na celu poszerzenie stacyjnego menu i zwrócenie uwagi na jakość produktów oraz podwyższenie komfortu wizyt na stacji i przerw w trasie, bp stworzyła z pomocą jednego z najbardziej znanych i lubianych mistrzów kuchni w Polsce – Roberta Makłowicza. Owocem tej współpracy są dostępne w menu stacji focaccię w czterech różnych smakach, skomponowanych z dobranych, wyselekcjonowanych przez Roberta Makłowicza składników. Odwiedzający stację miłośnicy włoskiej kuchni do wyboru mają opcję o nieco intensywniejszym smaku z kurczakiem, wersję rybną oraz wegetariańską. Pierwsza z nich to focaccia z pikantnym salami, kolejna to kanapka filetem z kurczaka z dodatkiem dressingu balsamico, trzecia – wersja rybna – to focaccia z tuńczykiem i papryczką jalapeno. Czwarta, ostatnia z opcji, to focaccia wegetariańska, nawiązująca do jednej z najbardziej znanych, włoskich przystawek – caprese.
Wszystkie focaccie, niezależnie od wybranego smaku, tworzone są zgodnie z przepisem Roberta Makłowicza, inspirowanym tradycyjną, włoską kuchnią. Dzięki temu, jadąc do pracy, możemy na chwilę przenieść się do słonecznego, nadmorskiego regionu Włoch najbardziej słynącej z aromatycznych placków drożdżowych.
Aby zapewnić swoim klientom jeszcze więcej śródziemnomorskich akcentów, które wspólnie tworzyłyby wyjątkową atmosferę, stacje bp – wraz z włączeniem do swojego menu czterech różnych focacci – wprowadziły także promocję na kawę dla każdego amatora włoskich przekąsek. Promocja ta dotyczy zakupu każdej z czterech dostępnych na stacji focacci, przy zakupie której aromatyczną, pobudzającą kawę dokupić można za złotówkę.
Taki duet to zapachowa i smakowa podróż do serca Włoch, bez konieczności wyjeżdżania z miasta. Zdecydowanie warto wypróbować każdą z czterech focacci, ponieważ każda zaskakuje swoim wyjątkowym połączeniem składników i nieprzeciętnym smakiem, tak różnym od stacyjnych hot dogów. Tak niewielka wydawałoby się zmiana w menu to w rzeczywistości ogromna innowacja, która całkowicie odwraca patrzenie zarówno na ofertę stacji, jak i komfort, może nawet definicję przerw w trasie. To z kolei zdecydowanie korzystnie wpływa na wygodę samej jazdy a także jej bezpieczeństwo. Sieć stacji bp ogromną wagę przywiązuje do wysokiego poziomu obsługi swoich klientów, ale także ich bezpieczeństwa. Przy okazji wprowadzania nowości w menu i asortymencie, promocji czy konkursów, zawsze podkreśla więc także, jak ważne jest bezpieczeństwo na drodze i na samej stacji; kluczowe jest tu przede wszystkim pilnowanie się swojego pasa, zachowanie bezpiecznych odległości między pojazdami oraz ostrożne poruszanie się po jej terenie – zarówno za kółkiem, jak i pieszo.