Owsianki z musami owocowymi. Idealne, proste, pyszne i owocowe gotowanie

Jak dziś chcemy gotować? Różnorodnie, wygodnie i ze smakiem! Coraz szersze kulinarne horyzonty sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków dla wielu z nas nie jest już przykrym obowiązkiem, lecz przyjemnością. Dbamy o to, by nasze domowe menu było różnorodne i ciekawe, a przyrządzane dania - smakowite i efektownie podane.

Jednocześnie nie chcemy spędzać w kuchni długich godzin, dlatego doceniamy takie produkty, dzięki którym przygotowanie potraw czy przekąsek może być szybsze i prostsze. Odpowiedzią na te potrzeby jest nowa propozycja musów Herbapolu.

Musów można użyć w zasadzie do każdego domowego deseru. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek a także naleśników czy gofrów. Pokażemy jak wykorzystać musy do przygotowania owocowych, pysznych owsianek.

Przygotujemy owsiankę czekoladową z musem wiśniowym i orzechami laskowymi, klasyczną z musem truskawkowym oraz wersję na mleku roślinnym z musem mango-brzoskwinia

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Owsianka, którą zrobisz ekspresowo. Genialny mus z owoców podkręci jej smak

Przepisy:

Owsianka czekoladowa z musem wiśniowym i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g mleka krowiego
  • 50 g masła
  • 5 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 espresso
  • 30 g miodu
  • Garść mrożonych wiśni
  • Garść sprażonych orzechów laskowych
  • 1 mus wiśniowy

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane przesyp do garnka i lekko spraż aż uwolnią swój orzechowy aromat. Dodaj mleko i gotuj na bardzo małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj kakao, połowę pokruszonej czekolady, mrożone wiśnie, masło, espresso, miód i szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Podgrzej by konsystencja owsianki się ustabilizowała i przełóż na talerz. Polej musem wiśniowym, posyp kruszoną czekoladą i pokruszonymi orzechami laskowymi.

Klasyczna owsianka z musem truskawkowym

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g mleka krowiego
  • 100 g twarogu 
  • 30 g miodu
  • Garść sprażonych płatków migdałów 
  • 1 mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Rano po wyjęciu owsianki z lodówki, wymieszaj ją z miodem i szczyptą soli, po czym przełóż ją na talerz. Pokrusz twaróg na wierzchu. Po środku owsianki nałóż mus truskawkowy i posyp sprażonymi płatkami migdałów. Dekoruj listkami mięty!

Materiał promocyjnyMateriał promocyjny 

Owsianka na mleku roślinnym z musem mango-brzoskwinia

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g tłustego mleka kokosowego 
  • 50 g oleju kokosowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • Garść płatków kokosowych  
  • 1 mus mango brzoskwinia

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane przesyp do garnka i lekko spraż aż uwolnią swój orzechowy aromat. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na bardzo małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj olej kokosowy, cukier i szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Podgrzej by konsystencja owsianki się ustabilizowała i przełóż na talerz. Polej musem mango, posyp płatkami kokosa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.