3 pyszne ciasta na oleju - idealne na Wielkanoc

Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go do smażenia, nie wiedząc, że ma on wiele innych zastosowań. Jakich? Może być między innymi składnikiem pysznych ciast. Prezentujemy więc przepisy na 3 smaczne ciasta na oleju, które są szybkie w przygotowaniu i nadają się idealnie na wielkanocny stół.

Olej rzepakowy pozyskuje się z nasion rzepaku, który z początkiem wiosny kwitnie malowniczo na żółto. Nazywany jest „oliwą Północy", a Polacy szczególnie chętnie sięgają po niego w kuchni. Ma wiele zastosowań i można go spożywać pod różną postacią.

Olej rzepakowy nie tylko do smażenia

Olej rzepakowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, a więc świetnie nadaje się do smażenia. Jest też tłuszczem najdłużej utrzymującym świeżość spośród dostępnych na rynku tłuszczy kuchennych. Olej rzepakowy jest więc chętnie wykorzystywany do przyrządzania dań, ale warto wiedzieć, że nadaje się nie tylko do smażenia. Ma wiele innych wszechstronnych zastosowań kulinarnych. Jakich?

•   Pieczenie - ma świetne właściwości wypiekowe i z powodzeniem zastępuje masło czy margarynę w ciastach. Przydaje się też do pieczenia mięs, można nim na przykład natrzeć kurczaka.

•   Sosy i dressingi – dobrze łączy się z przyprawami, na jego bazie można przygotować pyszne dressingi do sałatek, a także gęstsze sosy i majonezy.

•   Dodatek dla dzieci – może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych dzieciom.

Przepisy na pyszne na ciasta na oleju 

Prezentujemy przepisy na proste i pyszne ciasta, które zawierają olej rzepakowy. Olej ten poprawia strukturę ciast, wpływa korzystnie na ich porowatość i konsystencję. Ma neutralny smak i aromat, który nie zmienia smaku wypieków. Zaletą ciast z użyciem oleju rzepakowego jest też to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki w misce, upiec i gotowe. Oto kilka pomysłów na smaczne ciasta, które świetnie zaprezentują się na wielkanocnym stole.

Ciasto z owocami i chrupiącą kruszonką

Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy jest dużo świeżych owoców. Wiosną możemy skorzystać z owoców mrożonych lub tych dostępnych już w sklepach, jak maliny, borówki. Cięższe owoce lepiej pokroić na kawałeczki i oprószyć mąką, aby uniknąć zakalca.

fot. shutterstock

Składniki:

•   5 dużych jajek

•   3/4 szklanki cukru

•   cukier wanilinowy 16 g

•   2 szklanki mąki pszennej tortowej

•   2 łyżeczki proszku do pieczenia

•   1 szklanka oleju rzepakowego

•   400 g owoców np. jagody, maliny, truskawki

Składniki na kruszonkę:

•   1/2 szklanki mąki

•   1/2 szklanki cukru pudru

•   1/4 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę. Na mąkę wysypujemy cukier puder i dodajemy olej rzepakowy. Składniki łączymy dłońmi w jednolitą grudę. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miski. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy mąkę naprzemiennie z olejem rzepakowym w kilku turach, miksując po każdym dodaniu na średnich obrotach miksera. Przelewamy do formy. Owoce wykładamy na ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 170 °C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka.

fot. shutterstock

Idealny biszkopt tortowy na oleju rzepakowym

Biszkopt z olejem rzepakowym będzie idealny do tortów i ciast z kremem. Jest wilgotny, miękki i puszysty do tego długo zachowuje świeżość. Jest cięższy niż klasyczny biszkopt. Nie trzeba go dodatkowo nasączać. Można pokroić go na blaty zaraz po ostygnięciu i nie będzie się tak kruszył jak inne biszkopty. Wystarczy dodać do niego dowolny krem, owoce i tort gotowy.

Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):

•   7 średnich jajek

•   1 szklanka cukru

•   2 łyżeczki cukru z wanilią 

•   2 szklanki mąki pszennej (tortowa, typ 450)

•   2 łyżeczki proszku do pieczenia

•   7 łyżek rafinowanego oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek i ubijamy na średnich obrotach aż będą sztywne. Następnie partiami dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy w sumie jeszcze przez około 8 minut. Gdy białka będą już ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą dodajemy olej rzepakowy i mieszamy jeszcze przez chwilę. Przelewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika, uderzamy lekko dnem formy o blat. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Dwukolorowa babka na oleju rzepakowym

Dwukolorowa babka na oleju to jedna z najprostszych w przygotowaniu babek. Po przekrojeniu będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Długo zachowuje świeżość i pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.

Składniki:

•   5 jajek

•   1,5 szklanki cukru

•   1 szklanka oleju rzepakowego rafinowanego

•   0,5 szklanki wody

•   2 szklanki mąki

•   2 łyżeczki proszku do pieczenia

•   2 łyżki kakao

•   1 opakowanie cukru waniliowego

•   kilka kropel olejku pomarańczowego 

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i olejek pomarańczowy, wciąż ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do jajek z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy olej rzepakowy i wodę, ponownie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przelewamy do formy na babkę, którą uprzednio najlepiej wysmarować olejem rzepakowym. Drugą część masy łączymy z kakao. Masę z kakao wlewamy także do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C, pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu.

To tylko kilka pomysłów na zastosowanie oleju rzepakowego w przepisach na ciasta. Warto eksperymentować i wykorzystywać jego właściwości w kuchni, by cieszyć się pysznymi wypiekami.

Działanie finansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Materiał promocyjny marki Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Copyright © Agora SA