Pyszne przekąski na grilla! Szybkie i wyjątkowo smaczne - te przepisy urozmaicą majówkowe menu

Majówka to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Wyczekane, ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu oraz do rozpalenia grilla i wspólnego biesiadowania pod chmurką. Podczas takich spotkań najczęściej sięgamy po znane i sprawdzone potrawy, które uwielbiamy od lat. Warto jednak nieco urozmaicić posiłki, które serwujemy z rusztu. Co prócz grillowych klasyków sprawdzi się jeszcze? Sprawdź te przepisy.

Mielone na patyku z grilla

Mięso mielone w codziennej kuchni jest bardzo popularne. W potrawach przygotowywanych na grilla nieco mniej, a szkoda! Można je przecież wykorzystać na wiele pysznych sposobów. Warto wybierać mięso rodzimego pochodzenia, z polskich gospodarstw. To gwarancja wysokiej jakości smaku. Takie jest właśnie mięso mielone Dolina Dobra. Firma prowadzi rolnictwo w sposób przyjazny klimatowi, ograniczając emisję gazów cieplarnianych na każdym etapie produkcji. To nowoczesne i świadome podejście do produkcji żywności. Dolina Dobra zarządza każdym etapem swojej produkcji zaczynając od uprawy pól przez hodowlę po zakład mięsny. Robią produkty z własnych surowców, w sposób zrównoważony dla środowiska. Mielone na patyku to smaczna i być może nie oczywista odmiana dla karkówki, kaszanki czy kiełbasy. Do przygotowania mielonych na patyku inspirowanych kuchnią bałkańską potrzebne będą:

Składniki:

  • Mięso mielone z szynki wieprzowej Dolina Dobra 400g
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej Dolina Dobra 400g
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • dwie łyżki pasty paprykowej ajwar
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, 
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • patyczki do szaszłyków.

 Przygotowanie:

W naczyniu łączymy ze sobą mięso mielone. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulkę, dwie łyżki pasty paprykowej ajwar, posiekaną pietruszkę, przyprawy, oliwę. Wszystko mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie do pojemnika z wodą włóż patyczki do szaszłyków. Dzięki namoczeniu nie spalą się na ruszcie, a mięso nie przywrze do drewna.

Po zamarynowaniu formujemy z mięsa kotlety, lekko spłaszczamy (wygodniej będzie grillować) i nadziewamy na patyczek do szaszłyka. Układamy mielone na patyku na ruszt i grillujemy do momentu przyrumienienia z każdej strony. Tak przygotowane kotlety można serować z lekką sałatką z ulubionej kaszy, świetnie sprawdzi się tu kuskus lub jaglana, z cytrusowym dressingiem lub miętą i drobno pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i papryką.

Świderki z parówek

Miłośnicy parówek również znajdą coś dla siebie w grillowym menu. Przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako szybka przekąska, ale też jako element sycącego dania. Dzięki spiralnemu nacięciu są chrupiące, równomiernie opieczone, a nałożone dodatki czy sosy z nich nie spadają. Przy wyborze parówek warto zwrócić uwagę na ich jakość oraz skład i wybierać te pochodzące w 100% z polskiej szynki z czystym składem, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Do przygotowania świderków z parówek potrzebne będą:

Składniki:

  • opakowanie Parówek 100% polskiej szynki Dolina Dobra
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Parówki nadziewamy wzdłuż na patyczek od szaszłyka. Wycinanie świderka rozpoczynamy od wbicia małego noża u góry parówki, lekko pod kątem, aż do momentu kiedy wyczujemy patyczek. Bez odrywania ostrza przekręcamy parówkę, spiralnym ruchem ku dołowi, aż do końca parówki. Kolejnym krokiem jest ściągnięcie z patyczka świderka z parówki i ułożenie na ruszcie. Grillujemy do momentu przypieczenia. Banalnie proste, prawda? Tak przygotowane parówki można serwować z musztardą, grillowanymi ziemniaczkami i letnią sałatą. Świetnie sprawdzą się też w domowej wersji hot dogów.

Shutterstock fot. kungfu01Shutterstock fot. kungfu01 

Szaszłyki ala souvlaki ze schabu wieprzowego

Schab wieprzowy obok karkówki i boczku to najchętniej wykorzystywane w kuchni polskiej mięso. Tradycyjna natura schabu może przybrać zupełnie inną postać kulinarną, jeśli przygotujemy go na grillu. Jakości kulinarnej dodasz wybierając mięso odpowiedniej jakości, takie, które "nie znika" po przyrządzeniu, bo nie jest w żaden sposób przemysłowo przetwarzane czy wzbogacane. Wybór schabu z Doliny Dobra cię nie zawiedzie, gdyż w swojej ofercie posiada najcenniejsze i najdelikatniejsze kawałki mięsa schabowego. Zaskocz najbliższych nowym smakiem prosto z południa Europy. Do przygotowania szaszłyków ala souvlaków ze schabu wieprzowego potrzebne będą:

Składniki:

  • Dwa opakowania Filet ze schabu wieprzowego w plastrach Dolina Dobra 300g
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, tymianek, oregano, słodka papryka, pieprz
  • Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Do dużej miski wlej wciśnięty sok z cytryny, pięć łyżek oliwy z oliwek, przyprawy. Wymieszaj i dodaj pokrojone w paski kawałki schabu. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie namocz w wodzie patyczki do szaszłyków. Tuż przed grillowaniem nadziej kawałki mięsa w formie harmonijki (tworząc fale) na drewniane patyczki. Mięso tak umieszczone efektowniej wygląda i lepiej dopieka się na grillu. Ułóż na ruszcie, grilluj z każdego strony, co kilka minut obracając, aż się zarumienią.

Tak przygotowane szaszłyki sprawdzą się podane z dobrej jakości pieczywem oraz sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub sałatką ziemniaczaną.

Materiał promocyjny marki Dolina Dobra.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.