Rozkręcamy więc prawdziwe, wakacyjne przyjęcie i próbujemy letnie przepisy z sezonowymi składnikami – idealne na grilla i pikniki. Warto zaszaleć i podać gościom coś wyjątkowego. Eksperymentujemy, marynujemy, łączymy i smakujmy. Sprawdzone serowe przysmaki z bogatej oferty Hochland będą tu pasować idealnie.
Coś zamiast karkówki lub kiełbasy z grilla? Idealną propozycją na letni lunch jest grillowany ser camembert. Może wystąpić w roli głównej lub jako zaostrzająca apetyt przekąska. Grillowany camembert zachwyci oryginalnym smakiem. Można też zaszaleć i poeksperymentować z marynatą, wtedy czeka nas spotkanie z symfonią śródziemnomorskich aromatów.
Dlaczego camembert? To francuski ser pleśniowy, którym zachwycał się podobno sam cesarz Napoleon Bonaparte. W serach tego typu delikatny, miękki i kremowy miąższ otoczony jest cieniutką warstwą białej, aksamitnej pleśni. Camembert świetnie smakuje na zimno i na gorąco. Trzeba sięgać po produkty w najlepszym gatunku, podczas letniego grillowania idealnie sprawdzi się więc ser Hochland Camembert. Jest zrobiony z naturalnych składników i dojrzewał na tyle długo, by osiągnąć efekt idealny.
Przygotowanie sera Hochland Camembert z grilla zajmuje niewiele czasu, a gwarantowany jest znakomity efekt. Potrzebny jest nam ser i specjalna blaszka do grillowania lub arkusz foli aluminiowej. Ser grillujemy ok. pięciu minut z każdej strony. Jego serce powinno być gorące i płynne. Do sera podajemy świeżą bagietkę lub chleb, chrupiące, pokrojone w słupki warzywa takie jak np. ogórki lub papryka i pyszne danie gotowe. Dodatek żurawiny lub konfitury z czerwonej cebuli fantastycznie zintensyfikuje serową delikatność.
Szlachetny smak sera Hochland Camembert można podkręcić, przygotowując marynatę z oliwy, miodu i ulubionych przypraw. Posmarowany marynatą ser zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na odpowiednio rozgrzany grill. Potem możemy się cieszyć aromatyczną, serową pysznością.
Teraz niespodzianka dla smakoszy. Czasem miło, gdy ktoś o nas pomyśli i wcześniej przygotuje coś pysznego. Takim rarytasem są przyrządzone przez specjalistów z firmy Hochland medaliony serowe, które wystarczy po prostu wrzucić na tackę i położyć na grill, by za chwilę delektować się ich smakiem. To krążki ze świeżego serka kremowego, które pod wpływem ciepła przekształcają się w smakołyk o idealnej, delikatnie ciągnącej się konsystencji.
Medaliony serowe dostępne są w wersji klasycznej, czyli mają naturalny smak, doskonale komponujący się z ulubionymi dodatkami. Mogą występować na letnim przyjęciu jako sycące danie główne w towarzystwie sałatki lub jako dodatek do grillowanych mięs. Wszystko zależy od apetytu i gustu biesiadników.
Kremowe medaliony serowe można także kupić w wersji wzbogaconej o dodatek pomidorów i bazylii, połączenie dające niezwykłe doznania smakowe. Pomidory i bazylia to królewska para rządząca w kuchni śródziemnomorskiej. Bazylię znali i cenili starożytni Grecy, którzy nadali jej królewską nazwę, pochodzącą od słowa "basileus", czyli król. Pomidorowa-bazyliowa słodycz w połączeniu z serami to eksplozja letnich aromatów.
Camembert i medaliony serowe z firmy Hochland ujawniają swój niezwykły potencjał na grillu. Do sałatek polecają się natomiast sery typu greckiego o zbilansowanym, delikatnie pikantnym i słonawym smaku oraz zwartej konsystencji. Są przygotowane z największą starannością i z naturalnych składników. To bogata dawka pełnowartościowego białka. Ser typu greckiego idealnie łączy się z wszelkimi warzywami. Tu można popisać się wyobraźnią i zacząć komponować własne zestawy sałatkowe.
Ser typu greckiego firmy Hochland można kupić w wersji klasycznej, w bloczku zanurzonym w delikatnej solance. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy wtedy np. chrupką sałatę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i pomidory. Ser kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, a całość polewamy oliwą wymieszaną z solą i sokiem z cytryny. W tym przypadku siła tkwi w prostocie i najlepszych możliwych składnikach.
W sałatkach doskonale sprawdzą się również sery typu greckiego przygotowane przez Hochland w różnych wersjach smakowych z ziołami. Są też sery sałatkowe typu greckiego w aromatycznej oliwnej zalewie z oliwkami i papryką. Na półmisku układamy więc pokrojone ulubione warzywa, np. pomidory, świeżą paprykę, chrupiącą cebulę, różne rodzaje sałat. Taką kolorową, witaminową kompozycję uzupełnią kostki sera typu greckiego zanurzone w złocistej oliwnej marynacie.
A jeśli nie sałatka to może np. serowe koreczki? Kostki sera typu greckiego nadziane na wykałaczkę na przemian z oliwkami, małymi cebulkami i warzywami pokrojonymi w kostkę. Można je położyć na piknikowym stole lub kocu obok grillowanych mięs. Wyczarować możemy naprawdę wiele cudownych dań, jeśli tylko mamy odpowiednie składniki. Energię zachowajmy na delektowanie się prostymi potrawami, na rodzinne rozmowy, na łapanie wolnych chwil! Planując spędzanie wolnego czasu na zielonej trawie, z piknikowym koszem i grillem, sięgnijmy po śródziemnomorskie smaki. Letnia oferta serowa firmy Hochland to zestaw smakołyków, idealnych do jedzenia na ciepło i na zimno, które zawsze warto mieć pod ręką.
Materiał promocyjny marki Hochland.