Niebanalna kiełbaska, czyli grillowana biała kiełbasa w słodkiej marynacie z chilli

Grillowanie to niemal nasz sport narodowy. Długie, letnie dni sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką w gronie rodziny i przyjaciół. Jak jednak zadowolić gusta tak wielu osób?

Spróbuj z naszą klasyczną białą kiełbaską w nowoczesnej odsłonie. Przed wrzuceniem kiełbasy na ruszt posmaruj ją marynatą z miodem i chilli, aby dodać jej nieco ostrego charakteru i idealnie skarmelizować skórkę. Ten przepis docenią zarówno kulinarni tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych smaków, a już na pewno nikt nie pozostanie obojętny. Doskonałe białe kiełbaski oraz wszystkie niezbędne składniki znajdziecie w sklepach sieci Netto.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 1 opakowanie Kiełbasek białych z szynki Mistrz Rohus
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego Chilli Bolinero
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki soli

Na początku przygotuj marynatę. W niedużej miseczce wymieszaj miód, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodaj suszone chilli, sól oraz listki oberwane z gałązek tymianku i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą posmaruj kiełbaski i ułóż je na rozgrzanym grillu. Piecz kiełbaski około 8-10 minut, kilkukrotnie obracając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podczas grillowania posmaruj je jeszcze raz pozostałą marynatą.

Materiał promocyjny Netto Sp. z o.o. 

Więcej o: