Z naszymi przepisami zachwycisz wszystkich gości! Zarówno zwolenników tradycji, jak i wielbicieli nieco awangardowego podejścia do przygotowywania świątecznych dań. Zadbaj tylko, by twój karp pochodził od lokalnych dostawców, był hodowany odpowiednio długo - minimum trzy lata - i dokarmiany zbożem.
Dla tych, co nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnych potraw, proponujemy przepyszne faworki z karpia z dodatkiem, który doskonale podkręci ich smak:
Składniki:
Na sos tatarski:
Na faworki z karpia:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos tatarski dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozbawione skóry płaty karpia dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na szerokie paski. Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka. Wkładamy do maślanki namaczamy przez całą noc. Osączone z zalewy filety wyciągamy po kolei z maślanki i panierujemy w mące. Od razu smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe faworki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą i podajemy z sosem tatarskim.
Jeśli jednak należysz do tych, co uwielbiają eksperymentować w kuchni, na pewno pokochasz ten przepis. Oryginalne, smakowite a w dodatku zdrowe danie. Bo od dawna wiadomo, że warzywa są zdrowe, a karp? No cóż, jest zdrowy z natury.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Marchewkę i kalarepę obierz i pokrój w zapałkę. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Dymkę posiekaj drobno. Sałatę masłową, bazylię tajską i kolendrę porwij na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj sos sojowy, miód, starty czosnek i imbir oraz płatki chili. Karpia pokrój w podłużne kawałki. Oprósz mąką z każdej strony i smaż na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z każdej strony do złotobrązowego koloru. Zalej glazurą sojową i wyłącz. W głębokim talerzu ułóż sałatę, julienne warzywne i zioła. Na wierzchu połóż karpia, posyp prażonym sezamem, posiekaną dymką i resztą kolendry i bazylii.
*Warzywa julienne to warzywa pokrojone w cienkie słupki lub paseczki (o długości ok. pięciu cm i średnicy ok. dwóch mm).
MATERIAŁ PROMOCYJNY MARKI POLSKI KARP