Soczysty, kruchy, chrupiący. Zaskocz swoich gości

Rzadko która ryba ma tyle walorów odżywczych i smakowych, a jednocześnie zachowuje się tak plastycznie, że pozwala na niezliczone kombinacje kulinarne. Doceń karpia, bo w pełni na to zasługuje!

Z naszymi przepisami zachwycisz wszystkich gości! Zarówno zwolenników tradycji, jak i wielbicieli nieco awangardowego podejścia do przygotowywania świątecznych dań. Zadbaj tylko, by twój karp pochodził od lokalnych dostawców, był hodowany odpowiednio długo - minimum trzy lata - i dokarmiany zbożem.

Zobacz wideo

Dla tych, co nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnych potraw, proponujemy przepyszne faworki z karpia z dodatkiem, który doskonale podkręci ich smak:

Faworki z karpia z sosem tatarskim

Składniki:

Na sos tatarski:

  • 200 g majonezu;
  • 50 g kwaśnej śmietany;
  • 100 g ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę;
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę;
  • 20 g cienkiego szczypiorku drobno pokrojonego;
  • 20 g koperku drobno pokrojonego;
  • 20 g drobnych kaparów, drobno posiekanych;
  • 1 limonka - sok i skórka;
  • sól i pieprz do smaku.

Na faworki z karpia:

  • 2 filety z Polskiego Karpia;
  • 250 g maślanki;
  • 350 g mąki;
  • 1 l oleju;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na sos tatarski dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozbawione skóry płaty karpia dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na szerokie paski. Na środku każdego kawałka robimy niewielkie rozcięcie, przez które przekładamy filet, tworząc kształt faworka. Wkładamy do maślanki namaczamy przez całą noc. Osączone z zalewy filety wyciągamy po kolei z maślanki i panierujemy w mące. Od razu smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe faworki osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Faworki układamy na talerzu. Doprawiamy solą i podajemy z sosem tatarskim.

Jeśli jednak należysz do tych, co uwielbiają eksperymentować w kuchni, na pewno pokochasz ten przepis. Oryginalne, smakowite a w dodatku zdrowe danie. Bo od dawna wiadomo, że warzywa są zdrowe, a karp? No cóż, jest zdrowy z natury.

Karp w glazurze sojowej z imbirem, czosnkiem i sezamem. Z julienne* z warzyw, sałatami i ziołami.

Składniki:

  • 2 filety z Polskiego Karpia;
  • 25 g czosnku;
  • 25 g imbiru;
  • Szczypta płatków chili;
  • 70 g sosu sojowego jasnego;
  • 120 g miodu akacjowego;
  • 50 g mąki;
  • 50 g oleju;
  • 20 g sprażonego białego sezamu;
  • 50 g/1 pęczek świeżej kolendry;
  • 50 g/ 1 doniczka tajskiej bazylii;
  • 1 dymka;
  • 1 marchewka;
  • 1 kalarepa;
  • 1 papryka;
  • 1 sałata masłowa.

Sposób przygotowania:

Marchewkę i kalarepę obierz i pokrój w zapałkę. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Dymkę posiekaj drobno. Sałatę masłową, bazylię tajską i kolendrę porwij na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj sos sojowy, miód, starty czosnek i imbir oraz płatki chili. Karpia pokrój w podłużne kawałki. Oprósz mąką z każdej strony i smaż na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z każdej strony do złotobrązowego koloru. Zalej glazurą sojową i wyłącz. W głębokim talerzu ułóż sałatę, julienne warzywne i zioła. Na wierzchu połóż karpia, posyp prażonym sezamem, posiekaną dymką i resztą kolendry i bazylii.

*Warzywa julienne to warzywa pokrojone w cienkie słupki lub paseczki (o długości ok. pięciu cm i średnicy ok. dwóch mm).

MATERIAŁ PROMOCYJNY MARKI POLSKI KARP