Dzięki tym produktom wypieki zawsze się udadzą, a desery będą po prostu wyjątkowe. Tradycyjne przepisy nie muszą być trudne

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami! Dobrze zaplanowane zakupy, wybór wysokiej jakości produktów oraz sprawdzone przepisy, to sekret udanych świąt. Niektórzy nie wyobrażają ich sobie bez tradycyjnego, świątecznego ciasta, ale jednocześnie nie chcą spędzać długiego czasu w kuchni. Na jaki wypiek zdecydować się zatem, aby przyrządzić go szybko, smacznie, a do tego wyjątkowo i tradycyjnie. W świątecznych przygotowaniach pomoże polska marka Delecta i zaufane produkty dostępne w jej ofercie. Dzięki nim każdy wypiek z pewnością się uda. Delecta stawia na wysoką jakość i bezpieczeństwo swoich produktów, dzięki czemu zdobyła duże zaufanie konsumentów.

Dla wielu Polaków zbliżający się świąteczny czas to jeden z ulubionych okresów w roku. To czas, kiedy cała rodzina ma okazję spotkać się w komplecie i spędzić radosne chwile w towarzystwie aromatycznych potraw i nastrojowych kolęd. Wyjątkowa atmosfera udziela się jeszcze długo przed pierwszą gwiazdką, a ich przygotowania często serwują nam solidną porcję niepotrzebnego stresu. Jednak część wypieków można przygotować dużo wcześniej i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę.

Najważniejsze kulinarne wydarzenie roku

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko ryby, barszcz czy pierogi. To także pyszne ciasta, które kuszą zapachem korzennych przypraw i miodu. Każdy z nas ma swoje ulubione, bez których nie wyobraża sobie świąt. Dla jednych jest nim sernik czy makowiec, dla innych zaś tradycyjny piernik. Co warto przygotować w tym roku, aby nasze ciasto cieszyło się dużym powodzeniem na wigilijnym stole? Postaw na wyjątkowe i pyszne wypieki, które z pewnością ucieszą gości, a ich smak przywoła wyjątkowe wspomnienia. Przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu, a wybierając produkty najwyższej jakości, masz pewność, że wszystko się uda.

Sernik sernikowi nierówny… tradycyjny, wiedeński a może z żurawiną?

To twarogowe ciasto pokochał niemal cały świat. Sernik, bo to właśnie o nim mowa, w zależności od sposobu przygotowania może być pieczony, gotowany czy na zimno. Znany jest już od starożytności i od tego czasu na całym świecie powstało ponad 1000 receptur. Najlepsze serniki popularne w Polsce to sernik tradycyjny, wiedeński, czy ten na zimno jak i wiele innych. Dzięki temu każdy miłośnik słodkości może wybrać swój ulubiony wariant.

Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych i mieć pewność, że twoje wypieki się udadzą, to sięgnij po sprawdzone przepisy z Delectą. Warto podkreślić, że ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Właściwie dobrane składniki i przestrzeganie kroków przepisu gwarantują sukces.

Sernik tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (dobrze zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 5 dużych jaj
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

Przygotowanie:

Sernik tradycyjny rozpoczynamy od przygotowania masy serowej. W dużej misce mieszamy dobrze zmielony twaróg z cukrem, mąką i wanilią Delecta. Dodajemy jajka, jedno po drugim, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. Na końcu wlewamy śmietanę kremówkę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do 160 stopni C i wylać masę serową do tortownicy (o średnicy około 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik należy piec w piekarniku przez około 60-70 minut. Kończymy pieczenie gdy ciasto jest ścięte, ale jeszcze lekko "trzęsące się" w środku. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę. Po tym czasie należy wyjąć sernik z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć. Następnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Sernik powinien być schłodzony, można go posypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami, które dodadzą naturalności.

Materiał promocyjny

Sernik wiedeński

Składniki:

  • 500 g twarogu dobrej jakości
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 budynie Delecta waniliowe, śmietankowe lub 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 150 g rodzynek

Przygotowanie

W misce należy utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kolejno żółtka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy należy dodać zmielony trzykrotnie twaróg dobrej jakości cukier wanilinowy Delecta, śmietanę oraz rodzynki i dokładnie wymieszać składniki. W osobnej misce łączymy budynie Delecta lub mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, a następnie dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę i delikatnie ich dodanie do ciasta. Gotowe ciasto przelać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

Materiał promocyjny

Sernik z żurawiną

Składniki

  • 900 g serka kremowego, najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej

Spód:

  • 200 g pokruszonych ciastek graham
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru

Sos żurawinowy:

  • 300 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 150 g cukru
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie

W pierwszej kolejności rozpoczynamy od przygotowania spodu. Pokruszone ciastka mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, a następnie równomiernie rozprowadzamy mieszankę na dnie formy do pieczenia o średnicy około 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby spód stężał. W drugim kroku w dużej misce ubijamy serek kremowy z cukrem i wanilią Delecta na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i mąkę, mieszając tylko do połączenia składników. Spód wyjmujemy z lodówki i wylewamy na niego masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około 60-70 minut, aż sernik będzie sztywny na brzegach, ale jeszcze lekko chwiejny w środku. Po upieczeniu dobrze jest uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić sernikowi ostygnąć przez około godzinę, aby zapobiec pękaniu.

Podczas gdy sernik się piecze, warto zająć się przygotowaniem sosu żurawinowego. W tym celu w małym garnku należy umieścić żurawinę, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż żurawiny zmiękną i sos zgęstnieje, co powinno zająć około 15-20 minut. Po ostygnięciu sernika i sosu wyjąć ciasto z formy i przełożyć na paterę. Rozprowadzamy sos żurawinowy na wierzchu sernika lub podajemy go osobno.

Materiał promocyjny

Tradycja świątecznych pierniczków

Nic nie wprawia w świąteczny nastrój tak, jak zapach pierniczków unoszący się w domu. Dla wielu to obowiązkowa pozycja wśród słodkości na Boże Narodzenie. Wbrew pozorom, przepis na dobre pierniki wcale nie musi być trudny i można je przygotować dużo wcześniej. Oto dwie świąteczne propozycje, które udadzą się każdemu.

Pierniczki guziczki Św. Mikołaja

Składniki

  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2.5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 10 g kakao
  • 1 jajo

Przygotowanie

Wbrew pozorom nie potrzeba zacięcia krawieckiego do przygotowania pierniczków guziczków św. Mikołaja. Są szybkie i proste! Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Miód i masło umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze sobą do połączenia. Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy i cukier trzcinowy miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy jajo oraz miód z masłem, zwiększamy tempo mieszania i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny lub na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je na grubość około 0,3 mm i wycinamy kółeczka. Około 2-3 mm od brzegu na każdym pierniczku wytłaczamy wgłębienie, a na środku robimy dwie dziurki przy pomocy plastikowej słomki. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Przez wystudzone ciasteczka przeciągamy sznurek. Gotowe ciasteczka dekorujemy według uznania przy użyciu: pisaków, posypek kolorowych lukrów i wszystkiego, co tylko nam podpowie wyobraźnia.

Materiał promocyjny

Pierniczki retro ozdabiane denkami szklanek

Składniki

  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 70 g miodu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta

Dekoracja: dekoracyjne denka szklanek; literatek lub innych kuchennych gadżetów

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany) i wlewamy do mąki. Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie. Dodajemy sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajo. Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie dekoracyjnymi denkami szklanek, kryształowym korkiem do karafki i dnem kryształowego kieliszka odciskamy na pierniczkach wzorki. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną). Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć. Tak przygotowane pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie. Przed podaniem można je udekorować według własnego uznania.

Materiał promocyjny

Inspiracja w kuchniach i gwarancja udanego wypieku

Boże Narodzenie może obyć się bez śniegu i prezentów, ale bez tradycyjnych wypieków wielu nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Produkty Delecta są gwarancją na udane święta, a wypieki zawsze będą eleganckie i nowoczesne, gdyż marka zapewnia bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów, a konsumenci darzą ją zaufaniem od lat. Dzięki niej wypieki zawsze się udadzą, a desery będą po prostu wyjątkowe. Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na stronie: https://delektujemy.pl/.

Materiał promocyjny marki Delecta.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.