Dla wielu Polaków zbliżający się świąteczny czas to jeden z ulubionych okresów w roku. To czas, kiedy cała rodzina ma okazję spotkać się w komplecie i spędzić radosne chwile w towarzystwie aromatycznych potraw i nastrojowych kolęd. Wyjątkowa atmosfera udziela się jeszcze długo przed pierwszą gwiazdką, a ich przygotowania często serwują nam solidną porcję niepotrzebnego stresu. Jednak część wypieków można przygotować dużo wcześniej i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę.
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko ryby, barszcz czy pierogi. To także pyszne ciasta, które kuszą zapachem korzennych przypraw i miodu. Każdy z nas ma swoje ulubione, bez których nie wyobraża sobie świąt. Dla jednych jest nim sernik czy makowiec, dla innych zaś tradycyjny piernik. Co warto przygotować w tym roku, aby nasze ciasto cieszyło się dużym powodzeniem na wigilijnym stole? Postaw na wyjątkowe i pyszne wypieki, które z pewnością ucieszą gości, a ich smak przywoła wyjątkowe wspomnienia. Przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu, a wybierając produkty najwyższej jakości, masz pewność, że wszystko się uda.
To twarogowe ciasto pokochał niemal cały świat. Sernik, bo to właśnie o nim mowa, w zależności od sposobu przygotowania może być pieczony, gotowany czy na zimno. Znany jest już od starożytności i od tego czasu na całym świecie powstało ponad 1000 receptur. Najlepsze serniki popularne w Polsce to sernik tradycyjny, wiedeński, czy ten na zimno jak i wiele innych. Dzięki temu każdy miłośnik słodkości może wybrać swój ulubiony wariant.
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych i mieć pewność, że twoje wypieki się udadzą, to sięgnij po sprawdzone przepisy z Delectą. Warto podkreślić, że ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Właściwie dobrane składniki i przestrzeganie kroków przepisu gwarantują sukces.
Składniki:
Przygotowanie:
Sernik tradycyjny rozpoczynamy od przygotowania masy serowej. W dużej misce mieszamy dobrze zmielony twaróg z cukrem, mąką i wanilią Delecta. Dodajemy jajka, jedno po drugim, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. Na końcu wlewamy śmietanę kremówkę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do 160 stopni C i wylać masę serową do tortownicy (o średnicy około 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik należy piec w piekarniku przez około 60-70 minut. Kończymy pieczenie gdy ciasto jest ścięte, ale jeszcze lekko "trzęsące się" w środku. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę. Po tym czasie należy wyjąć sernik z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć. Następnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Sernik powinien być schłodzony, można go posypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami, które dodadzą naturalności.
Składniki:
Przygotowanie
W misce należy utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kolejno żółtka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy należy dodać zmielony trzykrotnie twaróg dobrej jakości cukier wanilinowy Delecta, śmietanę oraz rodzynki i dokładnie wymieszać składniki. W osobnej misce łączymy budynie Delecta lub mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, a następnie dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę i delikatnie ich dodanie do ciasta. Gotowe ciasto przelać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
Składniki
Spód:
Sos żurawinowy:
Przygotowanie
W pierwszej kolejności rozpoczynamy od przygotowania spodu. Pokruszone ciastka mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, a następnie równomiernie rozprowadzamy mieszankę na dnie formy do pieczenia o średnicy około 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby spód stężał. W drugim kroku w dużej misce ubijamy serek kremowy z cukrem i wanilią Delecta na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i mąkę, mieszając tylko do połączenia składników. Spód wyjmujemy z lodówki i wylewamy na niego masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około 60-70 minut, aż sernik będzie sztywny na brzegach, ale jeszcze lekko chwiejny w środku. Po upieczeniu dobrze jest uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić sernikowi ostygnąć przez około godzinę, aby zapobiec pękaniu.
Podczas gdy sernik się piecze, warto zająć się przygotowaniem sosu żurawinowego. W tym celu w małym garnku należy umieścić żurawinę, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż żurawiny zmiękną i sos zgęstnieje, co powinno zająć około 15-20 minut. Po ostygnięciu sernika i sosu wyjąć ciasto z formy i przełożyć na paterę. Rozprowadzamy sos żurawinowy na wierzchu sernika lub podajemy go osobno.
Tradycja świątecznych pierniczków
Nic nie wprawia w świąteczny nastrój tak, jak zapach pierniczków unoszący się w domu. Dla wielu to obowiązkowa pozycja wśród słodkości na Boże Narodzenie. Wbrew pozorom, przepis na dobre pierniki wcale nie musi być trudny i można je przygotować dużo wcześniej. Oto dwie świąteczne propozycje, które udadzą się każdemu.
Składniki
Przygotowanie
Wbrew pozorom nie potrzeba zacięcia krawieckiego do przygotowania pierniczków guziczków św. Mikołaja. Są szybkie i proste! Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Miód i masło umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze sobą do połączenia. Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy i cukier trzcinowy miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy jajo oraz miód z masłem, zwiększamy tempo mieszania i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny lub na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je na grubość około 0,3 mm i wycinamy kółeczka. Około 2-3 mm od brzegu na każdym pierniczku wytłaczamy wgłębienie, a na środku robimy dwie dziurki przy pomocy plastikowej słomki. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Przez wystudzone ciasteczka przeciągamy sznurek. Gotowe ciasteczka dekorujemy według uznania przy użyciu: pisaków, posypek kolorowych lukrów i wszystkiego, co tylko nam podpowie wyobraźnia.
Składniki
Dekoracja: dekoracyjne denka szklanek; literatek lub innych kuchennych gadżetów
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany) i wlewamy do mąki. Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie. Dodajemy sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajo. Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie dekoracyjnymi denkami szklanek, kryształowym korkiem do karafki i dnem kryształowego kieliszka odciskamy na pierniczkach wzorki. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną). Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć. Tak przygotowane pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie. Przed podaniem można je udekorować według własnego uznania.
Boże Narodzenie może obyć się bez śniegu i prezentów, ale bez tradycyjnych wypieków wielu nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Produkty Delecta są gwarancją na udane święta, a wypieki zawsze będą eleganckie i nowoczesne, gdyż marka zapewnia bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów, a konsumenci darzą ją zaufaniem od lat. Dzięki niej wypieki zawsze się udadzą, a desery będą po prostu wyjątkowe. Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na stronie: https://delektujemy.pl/.
Materiał promocyjny marki Delecta.