Zaskakujące połączenie. Tagliatelle z kurczakiem i cukinią. Co czyni je wyjątkowym?

Makaron z kurczakiem to zawsze dobry pomysł na posiłek, a jeśli dodamy do niego jeszcze cukinię, mamy pewność, że będzie to pyszne i sycące danie. Wyborne połączenie kilku składników sprawdzi się o każdej porze roku i zadowoli nawet wymagające podniebienia.

Tagliatelle z kurczakiem i cukinią to danie, które doskonale łączy w sobie smak świeżej cukinii z delikatnością kurczaka. Dzięki temu tworzy smaczną alternatywę dla tradycyjnych makaronowych dań, opartą na włoskich inspiracjach. Poniższy przepis jest idealnym wyborem na szybki oraz pełnowartościowy obiad lub kolację. Łatwość przygotowania oraz dostępność składników sprawiają, że tagliatelle z cukinią i kurczakiem może stać się częstym gościem na Twoim stole.

Wyśmienitym sposobem na idealne doprawienie tego dania będzie bulion warzywny Knorr. Kompozycja suszonych warzyw i przypraw, m.in. natki pietruszki, czosnku, kurkumy oraz pieprzu dopełni delikatny śmietanowy smak sosu i podkreśli jego walory smakowe. Przy doprawianiu sosu o tyle jest to duży plus, że nie trzeba go gotować zbyt długo, by nabrał odpowiedniego smaku. Kostki Bulionu warzywnego Knorr doskonale komponują się również z innymi potrawami – zarówno z warzywami, jak i kaszami czy ryżem. Sprawiają, że dobrze znane dania zyskują nowy smak. Będą idealnym wyborem dla osób, które cenią sobie wygodę, szybkość i prostotę w kuchni, ale nie chcą rezygnować z wyrafinowanego smaku. Dzięki nim już w kilka chwil można stworzyć wyjątkowo smaczne danie.

Składniki:

  • makaron tagliatelle 300 g
  • filet z piersi kurczaka 500 g
  • cukinia 1 sztuka
  • ząbki czosnku 2 sztuki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • śmietana 18% 70 ml
  • sól 2 szczypty
  • pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • bulion warzywny Knorr 1 sztuka
  • woda 300 ml
  • parmezan lub inny tarty ser 50 g
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji 1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Piersi kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm.
  3. Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej w ćwiartki).
  4. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cukinię. Całość smaż, aż do momentu, gdy odparują soki z mięsa.
  5. Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką bulionu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
  6. Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  7. Makaron podawaj posypany odrobiną startego sera i listkami bazylii lub natki pietruszki.
Fot. Shuterstock
Fot. Shuterstock

Smacznego! Tagliatelle z kurczakiem i cukinią najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Tagliatelle z kurczakiem i cukinią to wyśmienita propozycja dla wszystkich, którzy poszukują pomysłu na szybkie i pełne smaku danie. Soczystość kurczaka w połączeniu z chrupką cukinią i delikatnym sosem daje niepowtarzalne doznania smakowe. Ta pełnowartościowa potrawa to również idealna propozycja na obiad w rodzinnym gronie – z pewnością trafi w gust kulinarny wszystkich domowników, nawet tych najmłodszych.

Materiał promocyjny marki Knorr.