• Link został skopiowany

W tym wydaniu brukselkę zjedzą nawet dzieci

Pyszny ciepły makaron w kremowym śmietanowo-serowym sosie, tak obłędnym, że zjesz z nim z przyjemnością nawet brukselki. A to ważne bo to małe, zielone, nie lubiane przez połowę populacji, warzywo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K oraz wielu składników mineralnych np. magnezy, żelaza i fosforu.
Fot. Materiały promocyjne
Fot. Materiały promocyjne

Danie jest proste w wykonaniu, ma różne tekstury i jest idealnym daniem na przemycania w diecie warzyw, na które dzieci zwykle kręcą nosem.

Zobacz wideo

Makaron z brukselką i pieczarkami w sosie śmietanowym z gorgonzolą

Składniki:

  • 400g makaronu tagliatelle
  • 250 g brukselek
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
  • 75 g Gorgonzolli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży tymianek

Na początku przygotuj chipsy z brukselki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Obierz brukselki z wierzchnich listków i wymieszaj je z łyżką oliwy z oliwek oraz szczyptą soli. Rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 7-8 minut, aż brzegi listków zaczną nabierać brązowego koloru.

Pozostałe części brukselek pokrój na ćwiartki, a pieczarki i czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj brukselki, posyp solą i smaż kilka minut, aż zaczną się rumienić. Następnie dodaj czosnek i krótko przesmaż. Dodaj pieczarki i smaż dalej, aż cała woda z grzybów odparuje.

Wlej słodką śmietankę i kiedy się podgrzeje, dodaj do niej Bulion warzywny Knorr. Mieszaj, aż bulion całkowicie rozpuści się w sosie. Na koniec dodaj do sosu pokrojony w kostkę ser Gorgonzolla.

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wrzuć go do gotowego sosu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Nałóż makaron na talerze i posyp każdą porcję chipsami z brukselki.

Materiał promocyjny marki KNORR