Danie jest proste w wykonaniu, ma różne tekstury i jest idealnym daniem na przemycania w diecie warzyw, na które dzieci zwykle kręcą nosem.
Makaron z brukselką i pieczarkami w sosie śmietanowym z gorgonzolą
Składniki:
Na początku przygotuj chipsy z brukselki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Obierz brukselki z wierzchnich listków i wymieszaj je z łyżką oliwy z oliwek oraz szczyptą soli. Rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 7-8 minut, aż brzegi listków zaczną nabierać brązowego koloru.
Pozostałe części brukselek pokrój na ćwiartki, a pieczarki i czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj brukselki, posyp solą i smaż kilka minut, aż zaczną się rumienić. Następnie dodaj czosnek i krótko przesmaż. Dodaj pieczarki i smaż dalej, aż cała woda z grzybów odparuje.
Wlej słodką śmietankę i kiedy się podgrzeje, dodaj do niej Bulion warzywny Knorr. Mieszaj, aż bulion całkowicie rozpuści się w sosie. Na koniec dodaj do sosu pokrojony w kostkę ser Gorgonzolla.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wrzuć go do gotowego sosu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Nałóż makaron na talerze i posyp każdą porcję chipsami z brukselki.
Materiał promocyjny marki KNORR