Marchewka dostarcza organizmowi beta-karotenu, a użyty w przepisie olej rzepakowy jest bogaty w cenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminę E.
Nie czekaj dłużej, spróbuj naszego przepisu i ciesz się każdym kęsem tego wyjątkowego wypieku.
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i nutą pomarańczy
Składniki na ciasto
- 400 g marchwi (startej na drobnych oczkach)
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru (można użyć brązowego)
- 4 jajka
- 200 ml oleju rzepakowego
- 100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
Składniki na krem mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu waniliowego
Materiał promocyjny marki Olej Polski.