Marchewkowa słodycz na twoim stole- przepis, który pokochasz

Idealne na każdą okazję, pełne zdrowych składników. Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tego pysznego i zdrowego deseru! To aromatyczne, marchewkowe ciasto, pełne delikatnych przypraw, jest idealne na każdą okazję.

Marchewka dostarcza organizmowi beta-karotenu, a użyty w przepisie olej rzepakowy jest bogaty w cenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminę E.

Nie czekaj dłużej, spróbuj naszego przepisu i ciesz się każdym kęsem tego wyjątkowego wypieku.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i nutą pomarańczy

Zobacz wideo

Składniki na ciasto

  • 400 g marchwi (startej na drobnych oczkach) 
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (można użyć brązowego)
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Składniki na krem mascarpone

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu waniliowego

 Materiał promocyjny marki Olej Polski.