Cudze chwalicie, swego nie znacie
Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie, więc szkoda byłoby nie korzystać z lokalnego bogactwa – szczególnie gdy jest tak jakościowe. Olej Polski wyróżnia się delikatnym smakiem, który nie dominuje potrawy. To doskonały wybór, jeśli chcemy podkreślić naturalne walory składników, bez narzucania dodatkowych aromatów. Właśnie dlatego świetnie sprawdza się w różnorodnych przepisach – zarówno w tych na słodko, jak i na słono.
Dzięki wysokiej temperaturze dymienia olej rzepakowy jest idealnym tłuszczem do obróbki termicznej, czyli gotowania, smażenia czy pieczenia. Między innymi to sprawia, że potrawy przygotowywane z jego użyciem są bardziej aromatyczne. Nie zapominajmy też o jego bogactwie odżywczym – Olej Polski to doskonałe źródło kwasów omega-3 oraz naturalnych witamin E i K.
Od wschodu do zachodu. Zakochasz się od pierwszej kropli
Wszechstronność Oleju Polskiego zaskakuje. Może być wykorzystany jako baza do marynat czy sosów, ale przyda się również do słodkich wypieków. Podgrzany olej rzepakowy świetnie sprawdzi się w przepisach na ciasto biszkoptowe czy piaskowe. Co więcej, jego neutralny smak idealnie współgra z różnymi składnikami, dzięki czemu potrawy są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i lekkie. Dobrą informacją dla osób na redukcji może okazać się fakt, że olej rzepakowy odsącza się łatwiej, dzięki czemu dania na nim przygotowane mogą zawierać od 5 proc. do 10 proc. mniej kalorii. Nie pozostaniemy jednak gołosłowni – zapraszamy do odkrycia kilku wyjątkowych przepisów na dania, które w pełni wykorzystują możliwości oleju rzepakowego. Propozycje na śniadanie, obiad i kolację rozgrzeją, dodadzą energii i wprowadzą do kuchni pełnię jesiennych smaków.
Racuchy z jabłkami – aromatyczne, jesienne śniadanie
Racuchy z jabłkami to klasyka jesiennego śniadania, idealna na dobry początek chłodnego dnia. Olej rzepakowy sprawdzi się tutaj doskonale – dzięki niemu racuchy będą puszyste, a smażenie stanie się łatwiejsze.
Do przygotowania racuchów potrzebujemy:
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy jajko i kefir, a następnie dokładnie łączymy składniki, aż masa będzie gładka. Do ciasta dodajemy plasterki jabłek i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy racuchy z obu stron, aż staną się złociste (olej polecamy rozprowadzać na patelni pędzelkiem). Racuchy możemy podać z masłem orzechowym lub skyrem i świeżymi owocami.
Proste risotto z grzybami – kremowy i sycący obiad
Jesienne grzyby, takie jak borowiki czy podgrzybki, to prawdziwy skarb. Risotto z grzybami i Olejem Polskim rzepakowym to danie, które doskonale łączy kremowość z głębią smaku lasu.
Do przygotowania potrzebujemy:
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy Olej Polski rzepakowy, a następnie podsmażymy obie cebule do zeszklenia. Dodajemy grzyby i smażymy przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Następnie dodajemy ryż i mieszamy z przesmażoną cebulą i grzybami. Dolewamy bulion, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki, w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem według preferencji. Dodanie odrobiny oleju rzepakowego pod koniec gotowania nada risottu kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Posypujemy świeżym tymiankiem oraz parmezanem i podajemy na gorąco.
Sałatka z pieczoną dynią – lekka, jesienna kolacja
Lekka, pełna witamin i jesiennych smaków sałatka idealna na kolację. Pieczona dynia w połączeniu z rukolą, serem feta i prażonymi pestkami dyni to idealny sposób na sycący posiłek na koniec dnia. Olej Polski rzepakowy świetnie sprawdzi się tutaj zarówno jako baza do marynaty, jak i jako dressing.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
Dynię skrapiamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż stanie się miękka. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy pieczoną dynię, suszone pomidory pokrojone w paski, posyp serem feta (można go również pokroić w kosteczkę) i prażonymi pestkami dyni. Całość skrapiamy Olejem Polskim rzepakowym, wymieszanym z przyprawami. Mieszamy – smacznego!
Zakochaj się w oleju
Olej rzepakowy to uniwersalny składnik, który warto mieć w swojej kuchni. Dzięki właściwościom i bogactwu witamin oraz kwasów omega-3 stanowi idealny wybór dla osób, które chcą zadbać o zdrowie, jednocześnie ciesząc się smakiem. Olej Polski rzepakowy, tłoczony z najwyższej jakości rzepaku, świetnie sprawdza się w każdej potrawie – od lekkiego śniadania, przez aromatyczny obiad, po sycącą kolację.
Proponowane przepisy to być może tylko początek, i kto wie, może to właśnie odrobina Oleju Polskiego rzepakowego sprawi, że jesienne dania nabiorą nowego wymiaru.
Materiał promocyjny marki Olej Polski.