Jesień i zima rządzą się swoimi prawami. Kiedy dni stają się krótsze, zostajemy w zaciszu domowym i przywiązujemy większą wagę do tego, co spożywamy. Brak słońca i niższa temperatura za oknem sprawiają, że nasze posiłki powinny być nie tylko smaczne, ale także syte i rozgrzewające. Doskonałą bazą do takich dań jest makaron w aromatycznym sosie. Jak go przygotować? To prostsze niż myślisz. Potrzebujemy do tego maksymalnie 20 minut i kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu.
Sosy do makaronu z sezonowych warzyw
Przede wszystkim warto wykorzystać sezonowe warzywa. Są nie tylko łatwo dostępne, ale także i dużo tańsze. Jesienią i zimą warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dynię. To cenne źródło błonnika, które doskonale sprawdza się jako dodatek do sosu. Dzięki niej posiłek będzie nie tylko smaczny, ale także optymistycznie kolorowy. Zwłaszcza gdy do sosu dodamy odrobinę kurkumy lub chilli. Alternatywą dla dyni mogą być grzyby leśne, np. borowiki, prawdziwki lub podgrzybki. Bez względu jednak na to, jakie warzywa wybierzemy do sosu, warto sięgnąć po magiczny składnik, który sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewiele osób zna ten trik, a to duży błąd.
Magiczny dodatek do sosu
Tajemniczy dodatek, który podkręci smak sosu, to nic innego jak kultowa już kostka bulionowa Knorr. Młodzi kojarzą ją głównie z dań przygotowywanych przez nasze matki i babki. Faktycznie, trudno wyobrazić sobie bez niej rosół i pomidorową, ale tradycyjne zupy to nie jedyne zastosowanie magicznej kostki. Produkt Knorr doskonale sprawdza się bowiem także w bardziej nowoczesnej wersji. Wystarczy dodać go do gotującego się sosu i… poczekać kilka minut. Gwarantujemy, że w tym czasie w garnku zadzieje się prawdziwa magia. Efekt? Aromatyczne danie z niesamowitą głębią smaku.
Makaronowe inspiracje na jesień i zimę
Kostka nie zmienia smaku potrawy i nie dominuje. Podkręca lekko danie i wyciąga z niego wszystko, co najlepsze. Dzięki temu w kilka minut możemy cieszyć się przepysznym posiłkiem. Roślinne kostki bulionowe nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego doskonale sprawdzają się także do dań wege. Jeżeli znudziła ci się klasyczna carbonara lub bolognese, to poniżej przedstawiamy inspiracje na aromatyczne i rozgrzewające sosy. W sam raz na sezon jesienno-zimowy.
Tagliatelle w sosie grzybowym
Składniki:
Sposób przygotowania:
W wersji wegańskiej wykorzystać można śmietanę i ser roślinny. Makaron przygotować można także w wersji mięsnej, w tym przypadku warto postawić na kurczaka.
Makaron z dynią i kurczakiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron przygotować można także w wersji bezmięsnej. Zamiast kurczaka jako źródło białka, doskonale sprawdzi się tofu.
Materiał promocyjny marki Knorr.