Aromatyczne sosy do makaronu. Sycą i rozgrzewają

Kostki bulionowe Knorr często kojarzą się wyłącznie z tradycyjnymi zupami. Faktycznie to świetny dodatek do rosołu i pomidorówki, jednak warto pójść o krok dalej i wykorzystać je do czegoś bardziej nowoczesnego. Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji. Bez względu na to, co wybierzemy, jedno jest pewne. Kostka bulionowa Knorr podkreśli głębię smaku i z każdego dania uczyni popisowy posiłek.

Jesień i zima rządzą się swoimi prawami. Kiedy dni stają się krótsze, zostajemy w zaciszu domowym i przywiązujemy większą wagę do tego, co spożywamy. Brak słońca i niższa temperatura za oknem sprawiają, że nasze posiłki powinny być nie tylko smaczne, ale także syte i rozgrzewające. Doskonałą bazą do takich dań jest makaron w aromatycznym sosie. Jak go przygotować? To prostsze niż myślisz. Potrzebujemy do tego maksymalnie 20 minut i kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu.

Sosy do makaronu z sezonowych warzyw

Przede wszystkim warto wykorzystać sezonowe warzywa. Są nie tylko łatwo dostępne, ale także i dużo tańsze. Jesienią i zimą warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dynię. To cenne źródło błonnika, które doskonale sprawdza się jako dodatek do sosu. Dzięki niej posiłek będzie nie tylko smaczny, ale także optymistycznie kolorowy. Zwłaszcza gdy do sosu dodamy odrobinę kurkumy lub chilli. Alternatywą dla dyni mogą być grzyby leśne, np. borowiki, prawdziwki lub podgrzybki. Bez względu jednak na to, jakie warzywa wybierzemy do sosu, warto sięgnąć po magiczny składnik, który sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewiele osób zna ten trik, a to duży błąd.

Magiczny dodatek do sosu

Tajemniczy dodatek, który podkręci smak sosu, to nic innego jak kultowa już kostka bulionowa Knorr. Młodzi kojarzą ją głównie z dań przygotowywanych przez nasze matki i babki. Faktycznie, trudno wyobrazić sobie bez niej rosół i pomidorową, ale tradycyjne zupy to nie jedyne zastosowanie magicznej kostki. Produkt Knorr doskonale sprawdza się bowiem także w bardziej nowoczesnej wersji. Wystarczy dodać go do gotującego się sosu i… poczekać kilka minut. Gwarantujemy, że w tym czasie w garnku zadzieje się prawdziwa magia. Efekt? Aromatyczne danie z niesamowitą głębią smaku.

Makaronowe inspiracje na jesień i zimę

Kostka nie zmienia smaku potrawy i nie dominuje. Podkręca lekko danie i wyciąga z niego wszystko, co najlepsze. Dzięki temu w kilka minut możemy cieszyć się przepysznym posiłkiem. Roślinne kostki bulionowe nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego doskonale sprawdzają się także do dań wege. Jeżeli znudziła ci się klasyczna carbonara lub bolognese, to poniżej przedstawiamy inspiracje na aromatyczne i rozgrzewające sosy. W sam raz na sezon jesienno-zimowy.

Tagliatelle w sosie grzybowym

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • kostka bulionowa Knorr
  • 150 g śmietany 36 proc.
  • 150 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • odrobina parmezanu lub sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Następnie odcedzamy.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy wszystko do czasu, aż woda odparuje.
  3. Do grzybów wlewamy śmietanę i doprowadzamy całość do wrzenia. Do gotującego się sosu dodajemy kostkę bulionową Knorr i doprawiamy pieprzem.
  4. Do sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy makaron nakładamy na talerze i posypujemy płatkami parmezanu lub sera żółtego.

W wersji wegańskiej wykorzystać można śmietanę i ser roślinny. Makaron przygotować można także w wersji mięsnej, w tym przypadku warto postawić na kurczaka.

Tagliatelle w sosie grzybowym
Tagliatelle w sosie grzybowym Fot. Shutterstock

Makaron z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 200 g dyni
  • 200 g piersi z kurczaka
  • kostka bulionowa Knorr
  • śmietana 36 proc.
  • 50 g sera typu blue
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
  2. Dynię obieramy ze skóry, smarujemy miodem i pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 170 °C.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek. Do usmażonego już kurczaka dodajemy śmietanę, odrobinę pieprzu i kostkę bulionową Knorr. Całość dusimy przez kilka minut.
  4. Upieczoną dynię kroimy w kawałki i dodajemy do przygotowanego już sosu.
  5. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, a następnie posypujemy pokruszonym serem.

Makaron przygotować można także w wersji bezmięsnej. Zamiast kurczaka jako źródło białka, doskonale sprawdzi się tofu.

Makaron z dynią i kurczakiem
Makaron z dynią i kurczakiem Fot. Shutterstock

Materiał promocyjny marki Knorr.