Chrupiące, maślane ciasto, puszysty krem z mascarpone i soczysty, pieczony rabarbar, który wygląda jak z obrazka. Ta tarta to doskonały sposób, żeby wykorzystać wiosenne dobrodziejstwa i zrobić deser, który robi wrażenie – nie tylko wizualnie. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności ani rzadkich składników, a efekt? Prawdziwe wow. Idealna na majowe spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu do kawy.
Sekret idealnej tarty – balans smaków
To, co czyni tę tartę wyjątkową, to perfekcyjne połączenie tekstur i smaków. Chrupiący, maślany spód stanowi doskonałą bazę dla aksamitnego kremu na bazie mascarpone, którego delikatność przełamuje kwaskowaty, pieczony rabarbar. Dodatek cytrusów i wanilii nadaje całości głębi, tworząc deser, który zachwyca złożonością, mimo prostoty wykonania.
Tarta z kremem mascarpone i pieczonym rabarbarem
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1–2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Krem:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny
Rabarbar:
- 3–4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
- ew. szczypta kardamonu lub różowego pieprzu
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć palcami lub posiekać nożem. Dodać jajko, szybko zagnieść, ewentualnie dodać odrobinę wody. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. Rozwałkować, przełożyć do formy na tartę (ok. 26–28 cm), nakłuć widelcem, przykryć papierem i wysypać obciążenie (np. groch). Piec 15 min w 180°C (termoobieg), potem zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze 10 minut na złoto. Wystudzić.
Krem:
Ubić mascarpone z kremówką, cukrem, wanilią i skórką z cytryny aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Na ostudzony spód wyłożyć krem i wstawić do lodówki na min. 30 minut, by się ustabilizował.
Rabarbar:
Pokroić rabarbar na cienkie plasterki (lekko pod kątem, jak wachlarz). Wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec przez 10–15 min w 180°C, aż zmięknie, ale się nie rozpadnie. Delikatnie przestudzić i układać na kremie.
Podanie: Tarta najlepiej smakuje lekko schłodzona, 1–2 godziny po złożeniu.
Technologiczne sztuczki, które ułatwiają pieczenie
Przygotowanie idealnej tarty wymaga precyzji i odpowiedniego sprzętu. Kruche ciasto nie toleruje wysokich temperatur – zarówno podczas wyrabiania, jak i pieczenia kluczowa jest kontrola nad warunkami przygotowania.
Nowoczesny piekarnik Samsung z technologią AI Pro Cooking to prawdziwy sojusznik w kuchni przy tworzeniu takiego deseru. Funkcja Dual Cook Flex™ pozwala podzielić wnętrze piekarnika na dwie niezależne strefy grzewcze. W praktyce oznacza to, że można najpierw upiec kruchy spód tarty w dolnej komorze, a w tym samym czasie przygotować pieczony rabarbar w górnej – z różnymi ustawieniami temperatury i czasu, idealnie dopasowanymi do potrzeb każdego składnika. Dzielone drzwi Flex Door umożliwiają zajrzenie do jednej komory bez zakłócania procesu pieczenia w drugiej.
Kolejnym zaskoczeniem, które zmienia reguły gry w kuchni, jest kamera umieszczona wewnątrz piekarnika. To koniec z nerwowym zaglądaniem do środka. Dzięki kamerze można obserwować postępy pieczenia na ekranie smartfona. Nie trzeba już stać przy piekarniku – można spokojnie przygotowywać krem mascarpone, mając pewność, że spód tarty piecze się idealnie. A jeśli trzeba zmienić temperaturę lub czas pieczenia? Nie ma problemu – wszystkie parametry można modyfikować zdalnie poprzez aplikację.
Funkcja Sense Inside, korzystając z kamery rozpoznaje składniki, rekomenduje przepisy i optymalizuje ustawienia piekarnika. Urządzenie rozpoznaje także stopień przyrządzenia potraw, dzięki czemu wspomaga nas w pieczeniu, a także może ostrzec w przypadku wykrycia przypalenia.
"Pokochaj technologię, nagradzaj siebie" – promocja, którą warto sprawdzić
Jeśli marzysz o nowoczesnych sprzętach AGD, teraz jest idealny moment na zakupy. W promocji "Pokochaj technologię, nagradzaj siebie", która trwa od 18 marca do 18 maja 2025 roku, kupując wybrane urządzenia Samsung, możesz otrzymać voucher do W.KRUK o wartości nawet do 1500 zł*.
Wystarczy, że kupisz objęte promocją urządzenie, podzielisz się swoją opinią i odbierzesz voucher. Szczegóły promocji, w tym regulamin, znajdziesz na stronie kuchnia.samsung.pl.
*Organizatorem promocji jest Samsung Electronics Polska sp. z o.o. Promocja trwa od 18.03 do 18.05.2025 r. lub do wyczerpania puli voucherów. Min. wartość vouchera: 250 zł (przy zakupach od 2000 zł), maks.: 1500 zł (przy zakupach pow. 12000 zł). Szczegóły dotyczące vouchera (e-karnet jubilerski) dostępne na stronie https://wkruk.pl/elektroniczne-karnety-jubilerskie. Lista urządzeń biorących udział w promocji, wartości poszczególnych voucherów oraz warunki i ograniczenia promocji w regulaminie na kuchnia.samsung.pl.
Materiał promocyjny marki Samsung