Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem Hochland

Posłużmy się terminologią muzyczną w kwestii naszego ciasta. Otóż nie da się ukryć, że pierwszy kęs był uwerturą symfonii smaków, a w naszych duszach grała piękna melodia. Ciasto było pięciolinią, widelczyk batutą, a nasze "ochy" i "achy" nutkami składającymi się w najwspanialszy utwór tego lata. Kochani, to ciasto wniesie wszystkich na wyżyny kulinarnych list przebojów!
Zobacz wideo

Składniki na biszkopt kakaowy:


7 jajek (białka i żółtka osobno)
¾ szklanki cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto orzechowe:
200 g zmielonych orzechów (laskowych lub migdałów)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru
5 białek

Krem budyniowy:


2 żółtka
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
300 g miękkiego masła
Składniki na kremowy karmel śmietankowy:
½ szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki śmietanki 30%
50 g masła
1 bloczek sera kremowego Hochland Śmietankowy


Dodatkowo:


2 garści posiekanych orzechów
25 g gorzkiej czekolady
Blaszka o wymiarach około 25x30 cm


Na początku przygotuj biszkopt kakaowy.
Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przelej ciasto do blaszki o wymiarach około 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.

Następnie przygotuj ciasto orzechowe.


Mielone orzechy wymieszaj z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Do ubitych białek dodaj wymieszane wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Przełóż masę na blaszkę o wymiarach około 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni. Ostudź.
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy.


W rondlu zagotuj 2/3 szklanki mleka z dodatkiem cukru. Pozostałe mleko (1/3 szklanki) wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko w rondlu zacznie się gotować, wlej masę z żółtkami i szybko wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, po czym zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj ostudzony budyń, aż do otrzymania jednolitego i puszystego kremu.

Przygotuj kremowy karmel śmietankowy.


W rondelku z grubym dnem umieść drobny cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści (na tym etapie nie można mieszać cukru, co najwyżej delikatnie przechylać rondelek, aby równomiernie go rozprowadzić). Kiedy cukier się rozpuści podgrzewaj dalej, aż karmel nabierze bursztynowej barwy. Zmniejsz ogień do minimum, powoli wlej do karmelu kremówkę i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony na kawałki serek kremowy Hochland Śmietankowy i mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści i karmel nabierze kremowej konsystencji. Zdejmij rondel z ognia i ostudź.
Poskładaj ciasto. Biszkopt kakaowy podziel na dwa blaty. Na pierwszy blat nałóż 2/3 kremu budyniowego i równomiernie go rozsmaruj. Przykryj ciastem orzechowym i rozsmaruj na nim śmietankowy karmel. Nałóż drugą część biszkoptu kakaowego i posmaruj go pozostałą częścią kremu budyniowego. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami i tartą gorzką czekoladą. Tak przygotowane ciasto wstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki.

Copyright © Agora SA