8 białek
4 żółtka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
30 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
1 bloczek sera kremowego Hochland Emmentaler
100 g wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego koperku
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Kokilki (lub inne małe foremki do zapiekania)
Masło i bułka tarta do wysmarowania kokilek
Niewielki garnek ustaw na średnim ogniu i rozgrzej masło wraz z olejem.
Dodaj mąkę i smaż przez minutę, ciągle mieszając.
Wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie rozprowadzić zasmażkę.
Doprowadź do wrzenia i gotuj około pięciu minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodaj pokrojony w kostkę kremowy ser Hochland Emmentaler i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Zdejmij garnek z ognia i przełóż jego zawartość do dużej miski. Wymieszaj masę mikserem przez kilka sekund, a następnie nie przerywając miksowania zacznij dodawać po jednym żółtku. Dodaj pokrojonego w drobne kawałki wędzonego łososia, posiekany koperek oraz po szczypcie soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj szpatułką. W osobnej misce umieść białka jaj i ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej 1/3 piany z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Następnie dodaj pozostałą część białek i ponownie delikatnie wymieszaj.
Kokilki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wypełnij je do 4/5 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20 minut, aż suflety wyrosną i nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.