300g makaronu muszelki
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 ½ szklanki ciepłego mleka
2-3 cebulki dymki
1 papryczka chilli
¼ szklanki pikantnej salsy (pomidorowej lub paprykowej)
2 łyżki marynowanej papryki jalapeno
1 opakowanie serków kremowych w krążku Hochland Cztery Sery
2 garści nachosów
Świeża kolendra do ozdoby
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedź i opłucz zimną wodą.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj pokrojone w plasterki cebulki dymki oraz papryczkę chilli i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mąkę i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie rozprowadzić zasmażkę.
Doprowadź do wrzenia i gotuj około pięciu minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj pikantną salsę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj serki kremowe w krążku Hochland Cztery Sery i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Wrzuć do sosu ugotowany wcześniej makaron oraz marynowane papryczki jalapeno i wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż makaron do formy do zapiekania (lub do kilku mniejszych foremek) i posyp go po wierzchu pokruszonymi nachosami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 15 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp danie świeżą kolendrą.