Spaghetti nie zawsze musi być podawane z sosem bolońskim albo carbonara. Oto włoski przepis na Spaghetti alla Norma, czyli długie nitki makaronu podane z pomidorami z bakłażanem. Gwarantujemy, że tak wam posmakuje, że stanie się normą w waszym menu.
Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki:
REKLAMA
300 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
1 szklanka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 garści liści świeżej bazylii
1 garść tartego parmezanu
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej prawie całą oliwę z oliwek (2 łyżki zachowaj na potem). Na gorącą oliwę wrzuć pokrojone bakłażany i smaż, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przy pomocy łyżki cedzakowej zdejmij bakłażany z patelni i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ponownie rozgrzej patelnię i wlej na nią pozostałe dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek i smaż około minuty, aż stanie się lekko szklisty. Następnie dodaj krojone pomidory i dopraw je solą oraz pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj usmażone wcześniej bakłażany oraz garść liści świeżej bazylii i duś jeszcze 2-3 minuty.
W międzyczasie ugotuj spaghetti według przepisu na opakowaniu. Kiedy makaron będzie al dente przełóż go bezpośrednio na patelnię z ciepłym sosem i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie do głębokich talerzy i posyp po wierzchu tartym parmezanem oraz listkami bazylii.