Składniki:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania warzyw. Obierz selera oraz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Następnie przygotuj kaczkę - za pomocą bardzo ostrego noża nakrój delikatnie skórę. Następnie do garnka wrzuć ziemniaki i selera, zalej wodą i mlekiem w proporcji 1:1. Gotuj do miękkości. Kaczkę smaż od ciepłej, ale niegorącej patelni od strony skóry przez 7-9 minut. Następnie obróć ją na drugą stronę, dodaj posiekaną szalotkę i smaż na średnim ogniu. Gdy szalotka zacznie się rumienić dodaj czerwone wino. Poczekaj aż alkohol odparuje, dodaj żurawinę i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos się zredukuje.
Puree selerowe dopraw startym chrzanem i zblenduj. Kaczkę pokrój w plastry i podawaj na puree z sosem żurawinowym obok.