Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną

Kaczka kojarzy się z wykwintnym daniem z restauracji. Być może dlatego dosyć rzadko decydujemy się robić ją na własną rękę. A w rzeczywistości to bułka z masłem, kaszka z mlekiem i w ogóle pikuś. Sami się przekonajcie!
Zobacz wideo

Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 1 szalotka
  • 350 g selera
  • 100 g ziemniaka
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 25 g świeżego chrzanu
  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania warzyw. Obierz selera oraz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.

Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Następnie przygotuj kaczkę - za pomocą bardzo ostrego noża nakrój delikatnie skórę. Następnie do garnka wrzuć ziemniaki i selera, zalej wodą i mlekiem w proporcji 1:1. Gotuj do miękkości. Kaczkę smaż od ciepłej, ale niegorącej patelni od strony skóry przez 7-9 minut. Następnie obróć ją na drugą stronę, dodaj posiekaną szalotkę i smaż na średnim ogniu. Gdy szalotka zacznie się rumienić dodaj czerwone wino. Poczekaj aż alkohol odparuje, dodaj żurawinę i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos się zredukuje.

Puree selerowe dopraw startym chrzanem i zblenduj. Kaczkę pokrój w plastry i podawaj na puree z sosem żurawinowym obok.

Copyright © Agora SA