• Link został skopiowany

Polska ryba po grecku. Tradycyjna potrawa wigilijna ze śródziemnomorskim rodowodem

To prawda, że polska ryba po grecku znacznie oddaliła się od swego śródziemnomorskiego pierwowzoru. Ryba po grecku ma jednak o wiele więcej wspólnego z Grecją niż, na przykład, pierogi ruskie z Rosją.
Ryba po grecku
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Ryba po grecku na stole wigilijnym to mus w wielu domach. Drobne kąski ryby w pysznej pierzynce z warzyw - tego nie można sobie odpuścić!

Ryba po grecku - to warto wiedzieć

  1. Ryba po grecku, jaką tradycyjnie jadamy na wigilijną kolację ma niewiele wspólnego ze swoim prawdziwie greckim odpowiednikiem. Jednak w obu przypadkach chodzi o rybę podawaną z warzywami.
  2. Do tego dania idealny jest dorsz, ale można również wykorzystać inne gatunki ryb. Ważne, aby ryba była świeża i z pewnego źródła.
  3. Ryba po grecku to bardzo pożywne danie, a w dodatku niskokaloryczne. Warto po nie sięgać nie tylko od święta.

Ryba po grecku w Polsce

Dla nas, Polaków, ryba po grecku to podawane na zimno filetowane kawałki ryby (na przykład dorsza) ukryte pod startą marchwią, cebulą i koncentratem pomidorowym. Trzeba przyznać, że znacznie różni się od swojego przodka, greckiego psari plaki.

Psari plaki - pierwowzór ryby po grecku

Ryba wykorzystywana do psari plaki jest niefiletowana, podawana w całości. Grecy najbardziej lubią jej... głowę. Przygotowywane osobno warzywa (czosnek, cebulę, seler naciowy, oliwki, marchew i pomidory) podsmaża się na oliwie. Całość dusi się w winie (o połączeniach dań rybnych z winem przeczytasz tutaj) i obficie przyprawia.

Nazwa mówi sama za siebie. "Psari" oznacza po grecku "rybę", a "plaki" - danie upieczone na blasze z warzywami.

Zobacz nasz przepis na rybę po grecku:

Zobacz wideo

Ryba po grecku: kaloryczność

Porcja ryby po grecku, zależy, rzecz jasna, od naszych upodobań. Czasem trudno w gąszczu marchwi upolować solidny kawałek rybiego mięsa. Jednak jeśli przyjmiemy, że porcja ryby po grecku to 200 gramów, to będzie w niej około 280 kalorii.

Ryba po grecku: wartości odżywcze

Na 200 gramów dania przypada zwykle około 100 gramów ryby. Jeśli do przygotowania posiłku użyjemy dorsza, to będzie on bogaty w pełnowartościowe białko. 100 gramów dorsza - a więc dokładnie tyle, ile w przybliżeniu znajduje się w 1 porcji ryby po grecku - pokrywa połowę naszego dziennego zapotrzebowania na selen oraz 40 procent zapotrzebowania na białko. Ryba ta posiada również dużo witaminy B12 i fosforu, kwasy z grupy omega 3 oraz witaminę D3, na której niedobór cierpi większość Polaków.

Od ciebie zależy, jakie warzywa będą znajdować się w daniu. Marchew to bogactwo beta-karotenu, przeciwutleniacza, który zapobiega rozwojowi nowotworów. Koncentrat pomidorowy zawiera mnóstwo likopenu (to również antyoksydant, w dodatku zaliczany do tych silniejszych). Soki, koncentraty, przeciery i sosy pomidorowe zawierają więcej likopenu niż surowe pomidory! O przeróżnych kulinarnych zastosowaniach pomidora dowiesz się stąd.

Ryba po grecku: jak wybrać rybę?

Coraz mniej jest typowych sklepów rybnych. Najlepiej kupować ryby u zaufanego sprzedawcy, jednak często supermarket to jedyne wyjście. Zapach to najwyraźniejszy wyznacznik świeżości ryby. Warto ją zatem powąchać przed kupnem.

Rybę należy transportować w zimnie, najlepiej w lodówce turystycznej. Jeśli nie masz takiej możliwości, a podróż będzie trwać długo, najlepiej zdecydować się na rybę mrożoną. Uwaga - wystrzegaj się grubej glazury! Ma ona zapobiegać wysuszaniu się mięsa. Efektem ubocznym jest pozbawienie jej walorów smakowych i wartości odżywczych. Ponadto może się okazać, że w opakowaniu jest więcej wody niż ryby.

Jeśli wiedzieć więcej o kupowaniu ryb, zajrzyj tutaj.

Ryba po grecku: przepis

Dość teorii - czas na praktykę! Rybę po grecku zrobić nietrudno.

Składniki:

  • 1 spora ryba (np. 1 kg dorsza)
  • 2 cebule
  • 10 marchewek
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego

Sposób przygotowania:

Rybę zrób dzień przed planowanym podaniem - powinna odstać noc w lodówce.

Jeśli ryba jest w całości, oczyść ją, odfiletuj i usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, a następnie posól je i przypraw pieprzem. Zrób panierkę z roztrzepanego jajka i tartej bułki. Obtocz w niej filety. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym, lecz niezbyt gorącym oleju.

Przeczytaj także:  Jak filetować rybę? Poradnik krok po kroku

Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchwie i uduś je do miękkości, od czasu do czasu podlewając łyżką bulionu (w razie potrzeby - olejem). Dodaj 1 sporą łyżkę (lub 2) koncentratu pomidorowego, przypraw solą i pieprzem. Kilka kawałków ryby ułóż w misce albo na półmisku, przykryj je częścią sosu warzywnego i tak dalej, aż do końca składników. Wstaw na noc do lodówki. Podawaj na zimno.

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.

Więcej o: