Historia makówek liczy już ponad 150 lat. To na Śląsku znane i lubiane danie bożonarodzeniowe. Jest przyrządzane na słodko, w formie deseru. Inna nazwa makówek to makiełki.
Kiedyś makówki przygotowywano w dużych ilościach - każdy miał móc zjeść ich tyle, na ile miał ochotę. Miały symboliczną moc. Podawano je dopiero na koniec wieczerzy wigilijnej. Miały chronić rodzinę przed rozstaniem się.
Kuchnia śląska słynie z charakterystycznych dań świątecznych. Oprócz makówek na bożonarodzeniowym stole muszą znaleźć się także: siemieniotka (zupa z siemienia konopnego z uprażoną kaszą jęczmienną), zupa grzybowa z gałuszkami (czyli kluseczkami), zupa migdałowa oraz moczka (piernik namoczony z bakaliami, orzechami, cytryną i cukrem).
Makówki nie należą do dań dietetycznych - zawierają kaloryczny mak (czasem sklepową masę makową), bakalie, kawałki bułki, niekiedy masło czy miód. Można przyjąć, że 100 g makówek to około 300 kcal.
Makówki zrobić bardzo łatwo. Można potraktować to danie jako prostszą wersję makowca!
Składniki:
Przygotowanie:
Dzień przed zaplanowanym przyrządzaniem makiełków, wypłucz mak w wodzie, a potem zalej zimną wodą i odstaw do nasączenia. Do dalszych czynności przystąp nazajutrz – przelej mak wrzątkiem, dokładnie odsącz i zmiel w maszynce do mięsa dwa albo trzy razy. Czerstwe bułki pokrój na małe kawałki, zalej ciepłym mlekiem i odstaw do namoczenia. Bakalie posiekaj, żółtka oddziel od białek, a masło rozpuść w garnuszku. Do miski ze zmielonym makiem wlej gorące masło, dodaj żółtka, skórkę pomarańczową, miód i posiekane bakalie, a także namoczone bułki. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do maku. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw ewentualnie cukrem do smaku, zostaw do ostygnięcia, a później schłodź w lodówce.
Zobacz także przepis na świąteczne leniwe z makiem: