Krokiety z kapustą i grzybami. Danie postne idealne nie tylko na święta Bożego Narodzenia
Krokiety: historia
Skąd się wzięły krokiety? Nazwa brzmi francusko i właśnie od francuskiego czasownika croquer (chrupać) pochodzi. Ma to sens - chrupiąca panierka, w którą zwykle wyposażone są krokiety, do chrupania nadaje się idealnie.
Jednak sam pomysł na krokiety pochodzi prawdopodobnie nie z Francji, lecz ze starożytnego Rzymu. Rzymianie obtaczali mięso i warzywa ciastem, tworząc tzw. rissoles, czyli małe, opiekane kotleciki.
Przodkowie naszych dzisiejszych krokietów rozprzestrzenili się po Europie. W XVIII wieku Francuzi jako pierwsi zrezygnowali z typowej panierki z ciasta i zdecydowali się na bułkę tartą. Dziś krokiety znane są niemalże wszędzie - w Indiach, Japonii, Korei Południowej, Belgii, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, w Rosji, Wielkiej Brytanii, na Kubie, w Ekwadorze, Stanach Zjednoczonych, Meksyku... Każdy naród ma własne ulubione nadzienie krokieta. W krajach azjatyckich krokiety zwykle zawierają dużo warzyw i stosunkowo mało mięsa.
Ciekawe, że w większości krajów słowo "krokiet" brzmi podobnie - po japońsku, na przykład, krokiet to korokke. Wybijają się Indie, w których mówi się aloo tikki.
/ Aloo tikki, indyjskie krokiety z ziemniaków i cebuli z dodatkiem różnych sosów / CC BY-SA 2.0 / Charles Haynes / Flickr.com
Krokiety: z czym to się je?
Krokiety świetnie dają sobie radę solo, ale dobrze współpracują również z zupami, na przykład barszczem czerwonym. Można je także polać dowolnym sosem, wszystko wedle uznania.
Krokiety z kapustą i grzybami: kaloryczność
Ile kalorii ma krokiet? Wszystko zależy od rozmiaru i zawartości. Można jednak przyjąć, że standardowych rozmiarów krokiet (około 130 gramów) z kapustą i grzybami dostarcza około 300 kalorii.
Jak udekorowała swój dom na święta Joanna Przetakiewicz? Sprawdź nasze wideo:
Krokiety z kapustą i grzybami: przepis
Składniki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 25 dag mąki
- jajo
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 10-15 dag sera żółtego
- olej
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
FARSZ
Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do nich posiekaną cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Cały czas mieszaj, czekaj, aż odparuje. Dodaj trochę soli, pieprzu i ostrej papryki. Pieczarki podstudź (ale nie do końca), dorzuć do nich starty ser. Lekko wymieszaj.
CIASTO
Do naczynia wsyp mąkę i dorzuć do niej jajo oraz szczyptę soli. Miksuj, stopniowo dolewając mleka i wody gazowanej. Pamiętaj, żeby miksować tylko w jedną stronę! Miksuj do uzyskania odpowiednio rzadkiej konsystencji (ma się lekko nalewać na patelnię). Patelnię natłuść kroplą oleju lub kawałeczkiem słoniny. Usmaż.
Porcję farszu owiń w placki. Zawinięte już krokiety obtocz najpierw w mleku (lub jajku), a potem w bułce tartej. Smaż tak długo, aż będą rumiane.
Przepis autorstwa JR
Zobacz także: Jak zawijać krokiety? Pokażemy wam jak to zrobić, by krokiety nie rozpadały się na talerzu
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz