Skąd się wzięły krokiety? Nazwa brzmi francusko i właśnie od francuskiego czasownika croquer (chrupać) pochodzi. Ma to sens - chrupiąca panierka, w którą zwykle wyposażone są krokiety, do chrupania nadaje się idealnie.
Jednak sam pomysł na krokiety pochodzi prawdopodobnie nie z Francji, lecz ze starożytnego Rzymu. Rzymianie obtaczali mięso i warzywa ciastem, tworząc tzw. rissoles, czyli małe, opiekane kotleciki.
Przodkowie naszych dzisiejszych krokietów rozprzestrzenili się po Europie. W XVIII wieku Francuzi jako pierwsi zrezygnowali z typowej panierki z ciasta i zdecydowali się na bułkę tartą. Dziś krokiety znane są niemalże wszędzie - w Indiach, Japonii, Korei Południowej, Belgii, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, w Rosji, Wielkiej Brytanii, na Kubie, w Ekwadorze, Stanach Zjednoczonych, Meksyku... Każdy naród ma własne ulubione nadzienie krokieta. W krajach azjatyckich krokiety zwykle zawierają dużo warzyw i stosunkowo mało mięsa.
Ciekawe, że w większości krajów słowo "krokiet" brzmi podobnie - po japońsku, na przykład, krokiet to korokke. Wybijają się Indie, w których mówi się aloo tikki.
Krokiety świetnie dają sobie radę solo, ale dobrze współpracują również z zupami, na przykład barszczem czerwonym. Można je także polać dowolnym sosem, wszystko wedle uznania.
Ile kalorii ma krokiet? Wszystko zależy od rozmiaru i zawartości. Można jednak przyjąć, że standardowych rozmiarów krokiet (około 130 gramów) z kapustą i grzybami dostarcza około 300 kalorii.
Jak udekorowała swój dom na święta Joanna Przetakiewicz? Sprawdź nasze wideo:
Składniki
Sposób przygotowania:
FARSZ
Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do nich posiekaną cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Cały czas mieszaj, czekaj, aż odparuje. Dodaj trochę soli, pieprzu i ostrej papryki. Pieczarki podstudź (ale nie do końca), dorzuć do nich starty ser. Lekko wymieszaj.
CIASTO
Do naczynia wsyp mąkę i dorzuć do niej jajo oraz szczyptę soli. Miksuj, stopniowo dolewając mleka i wody gazowanej. Pamiętaj, żeby miksować tylko w jedną stronę! Miksuj do uzyskania odpowiednio rzadkiej konsystencji (ma się lekko nalewać na patelnię). Patelnię natłuść kroplą oleju lub kawałeczkiem słoniny. Usmaż.
Porcję farszu owiń w placki. Zawinięte już krokiety obtocz najpierw w mleku (lub jajku), a potem w bułce tartej. Smaż tak długo, aż będą rumiane.
Przepis autorstwa JR
Zobacz także: Jak zawijać krokiety? Pokażemy wam jak to zrobić, by krokiety nie rozpadały się na talerzu