Śledzie pod pierzynką - wigilijne bogactwo smaków skryte między burakami a majonezem

Śledzie pod pierzynką są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta, i na co dzień, wspaniale się prezentują oraz wybornie smakują. Co więcej, przepis na śledzie pod pierzynką wcale nie jest trudny.

Śledź to ryba znana i lubiana już od średniowiecza. Transport śledzia do Polski ruszył pełną parą w XIII wieku. Królestwem śledzia jest Holandia - do dziś to właśnie Holendrzy produkują najlepsze okazy, znane jako matiasy. W PRL-u śledzia jadano pod różnymi postaciami; najczęściej był to śledź po japońsku. Poczesne miejsce wśród potraw wigilijnych zajęły śledź w śmietanie oraz śledź pod pierzynką, znany także jako szuba.

TUTAJ przeczytasz o różnych odmianach śledzia.

Śledzie pod pierzynką: co to jest?

Śledź pod pierzynką to sałatka warstwowa, w której skład wchodzą śledzie, warzywa i majonez. Często można spotkać odmianę tego dania z burakami. Wygląda świetnie i jest prosta w wykonaniu.

Śledzie pod pierzynką: jakiego śledzia wybrać?

Legenda kuchenna głosi, że najlepszy jest śledź o białym mięsie. To nieprawda! Kolor biały to pochodna moczenia w solance, a nie wyznacznik jakości. Szukaj śledzia o mięsie szarym, lekko różowym.

Śledzie pod pierzynką: wartości odżywcze

Śledzie zawierają selen, jod i potas, a także pełnowartościowe białko. Kwasy nasycone i nienasycone śledzi chronią prze miażdżycą, nadciśnieniem i chorobą niedokrwienną serca. Pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi i przeciwdziałają odkładaniu się szkodliwego cholesterolu.

O burakach, częstym składniku śledzi pod pierzynką, można mówić wiele - to kopalnia właściwości prozdrowotnych. Biorą udział w profilaktyce nowotworów, osteoporozy, chorób wątroby, anemii, infekcji wirusowych, mają sporo kwasu foliowego, sodu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Przy kupowaniu buraków wybieraj te o ciemnej barwie i średnich rozmiarach.

Na buraki powinny uważać osoby z cukrzycą - te warzywa mają wysoki indeks glikemiczny (aż 64).

Sprawdź 4 proste sposoby na domowy majonez:

Zobacz wideo

Śledzie pod pierzynką: kalorie

Stugramowa porcja śledzi pod pierzynką to około 160 kalorii. Należy pamiętać, że danie często zawiera majonez, który jest dość kaloryczny i nie służy osobom na diecie.

Śledzie pod pierzynką: przepis

Śledzie pod pierzynką - przepis podstawowy, bez buraków

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych
  • 2-3 jajka
  • 20 dag żółtego sera
  • 1-2 cebule
  • 1 ogórek konserwowy
  • majonez
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Śledzie pokrój na kawałki. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, ogórek też. Zetrzyj na tarce żółty ser. Układaj warstwami w salaterce, polewając majonezem wymieszanym pół na pół z jogurtem. Udekoruj natką i zielonym groszkiem.

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia".

Śledzie pod pierzynką - przepis na śledzie z burakami

Składniki:

  • 5 solonych filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki
  • 3 buraczki
  • 3 jajka
  • majonez (według uznania)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze przez pół godziny. Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Ogórki obierz. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a jaja na tarce o drobnych oczkach. W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem. Wierzch sałatki posyp startymi jajkami i udekoruj pokrojonym w pałeczki ogórkiem kiszonym. Odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. Rada: najlepiej ułożyć sałatkę w przezroczystym i szerokim naczyniu - będzie ładnie wyglądała i przy nakładaniu niedużej porcji można będzie wziąć wszystkie składniki na raz. Grubość warstw majonezowych zależy od ciebie.

Przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać".

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.