Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta

Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deserów Polaków. Nie mogło go również zabraknąć w kuchni Hapsa. Zapraszamy!
Zobacz wideo

Sernik królewski - przepis

Składniki na kruche ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • forma o wymiarach 20x30 cm wyłożona papierem do pieczenia

Sernik królewski - przygotowanie krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozetrzyj składniki w palcach, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj jajka i energicznie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto.
  2. Podziel kulę ciasta na dwie części. Jedną z nich owiń folią i schowaj do lodówki. Drugą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 20x30 cm i ponakłuwaj widelcem.
  3. Przygotuj masę serową. W dużej misce umieść miękkie masło oraz dwa rodzaje cukru (zwykły i waniliowy). Zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj żółtka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać po łyżce twarogu. Na koniec dodaj do masy budyń śmietankowy.
  4. W osobnej misce ubij na sztywno białka jaj. Dodaj pianę z białek do masy serowej i jeszcze raz krótko zmiksuj na niskich obrotach (tylko do połączenia składników).
  5. Przełóż masę serową na blaszkę z kakaowym spodem. Wyjmij z lodówki drugi, schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozprowadź równomiernie na wierzchu masy serowej.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45-50 minut. Sernik ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Agora SA