Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek

Lukier do pierników to coś, co musisz umieć przygotować przed świętami Bożego Narodzenia. W końcu najlepsze pierniczki to te polane przepysznym lukrem, nie tylko idealnie słodkie, ale także ładnie przyozdobione. Jak zrobić dobry lukier do pierników? Sprawdź nasze przepisy!

Lukier do pierników bez problemu dostaniesz w sklepie. Na dziale z dodatkami do wypieków znajdziesz ich mnóstwo – biały, kolorowy, w specjalnych pisakach… Mimo takiej dostępności wiele osób decyduje się jednak przygotować lukier do pierników własnoręcznie. Samodzielne przyrządzenie lukru to nie tylko dopełnienie świątecznego kucharzenia, ale także możliwość wyboru i kontrola proporcji składników. Jak się robi lukier do pierników?

Lukier do dekoracji pierników – przepis podstawowy na lukier królewski

Składniki:

  • 3 białka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Białka starannie oddzielone od żółtek przełóż do dużej miski. Ubijaj je niecałą minutę – powinny być puszyste, ale nie sztywne. Następnie, miksując ciągle na niskich obrotach, wsypuj powoli cukier puder. Ubijaj całość przez kilkanaście minut, by cukier dobrze się roztarł i nie tworzył grudek. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny. Gotowy lukier do dekoracji pierników powinien być idealnie płynny i śnieżnobiały.

Lukier do pierników bez białka

Składniki:

  • szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz w sporej misce. Ucieraj je mikserem tak długo, aż lukier będzie gęsty i biały. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub wody.

Lukier do pierników ze skórką pomarańczy

Składniki:

  • szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z pomarańczy,
  • 3 łyżki wody,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

W sporej misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj mikserem, aż lukier będzie gęsty. Na koniec wmieszaj do niego kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Lukier sprawdzi się nie tylko do pierniczków. Możecie nim ozdobić również nasze pyszne świąteczne ciasteczka cynamonowe z przepisu wideo:

Zobacz wideo

Lukier do pierników kolorowy

Bardzo często do ozdabiania pierniczków potrzebny jest nam kolorowy lukier. Najprostszą metodą jest oczywiście dodanie do niego gotowych barwników spożywczych. Kolorowy lukier przygotowany w ten sposób na pewno będzie miał intensywne barwy. Jeśli jednak wolisz sięgnąć po tradycyjne metody, pamiętaj, że lukier można zabarwić również, korzystając z tego, co mamy w kuchni! Sprawdź, jakie składniki nadadzą lukrowi oczekiwane barwy. Podpowiadamy, że kluczową rolę odegrają przetwory, więc koniecznie odwiedź spiżarnię!

  • Różowy: Przygotowując lukier, nie dodawaj czystej wody, ale wodę, w której gotowały się buraczki. Kolor będzie mocniejszy lub słabszy w zależności od intensywności wywaru.
  • Żółty: Przed połączeniem składników, wymieszaj cukier puder ze zmieloną kurkumą. Nie powinna ona wpłynąć znacząco na smak lukru. Intensywność żółtej barwy zależy od ilości przyprawy.
  • Zielony: Zmiksuj kilkanaście listków mięty, szpinaku baby lub trochę ziaren groszku cukrowego i dodaj do lukru, dokładnie wymieszaj.
  • Pomarańczowy: Zamiast wody do lukru użyj soku marchwiowego.
  • Fioletowy: Zamiast wody lub zamiast części wody, dolej do lukru syrop z jagód lub z jeżyn.
  • Czerwony: Wodę należy zastąpić sokiem z wiśni lub aronii.
Więcej o:
Copyright © Agora SA