Ciasto marchewkowe – mokre, aromatyczne i słodkie – jest jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych przysmaków. To deser, który bez problemu przyrządzi nawet początkujący kucharz! Dziś mamy dla was dwa przepisy – na tradycyjne ciasto, które świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie oraz na wegańskie ciasto marchewkowe. Zapraszamy!
Składniki:
Marchewki dobrze wyszoruj i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas mieszając, wlewaj kolejne żółtka. Wszystko wymieszaj, wlej olej, jogurt, mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę, szczyptę soli i cynamon. Wymieszaj. Startą marchew odciśnij z nadmiaru soku i wrzuć do ciasta. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 27-28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz przez około 50 minut do suchego patyczka.
Przełożenie ciasta marchewkowego pysznym kremem to rewelacyjny pomysł! Upiecz ciasto według przepisu powyżej i przekrój je na dwa blaty.
Do zrobienia kremu przygotuj:
Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym, używając robota kuchennego. Następnie dodawaj porcjami serek mascarpone i miksuj, aż krem dobrze się połączy. Tak przygotowanym kremem posmaruj przestudzone ciasto marchewkowe. Po wierzchu polej je lukrem lub czekoladą.
Sprawdź również nasz przepis wideo na ciasto marchewkowe:
Składniki:
Marchewki wyszoruj i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Startą marchew odstaw do odcedzenia. Mielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i dobrze wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sodę, cukier i proszek do pieczenia, a także cynamon bądź przyprawę do piernika. Suche składniki wymieszaj. Dodaj olej, mleko roślinne, rozrobione siemię lniane oraz startą marchew, odcedzoną z nadmiaru soku. Wszystko wymieszaj, używając robota kuchennego, na koniec dodaj pokrojone orzechy i wmieszaj je drewnianą łyżką. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka przez około 45 minut.