Ciasto marchewkowe - dwa przepisy na smakowite ciasto na święta (w tym wersja wegańska)

Ciasto marchewkowe to ciasto, które idealnie pasuje na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Wilgotne, pyszne i pachnące cynamonem jest dobre do podania na przyjęciu, jako podwieczorek, a nawet jako coś na osłodę do pracy lub szkoły. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe – mokre, aromatyczne i słodkie – jest jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych przysmaków. To deser, który bez problemu przyrządzi nawet początkujący kucharz! Dziś mamy dla was dwa przepisy – na tradycyjne ciasto, które świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie oraz na wegańskie ciasto marchewkowe. Zapraszamy!

Proste ciasto marchewkowe – przepis

Składniki:

  • 4-5 dużych marchewek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka sody,
  • cynamon lub przyprawa do piernika – ilość wedle uznania (ok. 2-3 łyżeczki),
  • szczypta soli

Proste ciasto marchewkowe – przygotowanie

Marchewki dobrze wyszoruj i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas mieszając, wlewaj kolejne żółtka. Wszystko wymieszaj, wlej olej, jogurt, mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę, szczyptę soli i cynamon. Wymieszaj. Startą marchew odciśnij z nadmiaru soku i wrzuć do ciasta. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 27-28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz przez około 50 minut do suchego patyczka.

Ciasto marchewkowe – krem

Przełożenie ciasta marchewkowego pysznym kremem to rewelacyjny pomysł! Upiecz ciasto według przepisu powyżej i przekrój je na dwa blaty.

Do zrobienia kremu przygotuj:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego

Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym, używając robota kuchennego. Następnie dodawaj porcjami serek mascarpone i miksuj, aż krem dobrze się połączy. Tak przygotowanym kremem posmaruj przestudzone ciasto marchewkowe. Po wierzchu polej je lukrem lub czekoladą.

Sprawdź również nasz przepis wideo na ciasto marchewkowe:

Zobacz wideo

Wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami – przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4-5 sporych marchewek,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 3 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego + 0,75 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cynamon lub przyprawa do piernika – ilość wedle uznania (około 2-3 łyżeczki),
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych

Wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami – przygotowanie

Marchewki wyszoruj i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Startą marchew odstaw do odcedzenia. Mielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i dobrze wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sodę, cukier i proszek do pieczenia, a także cynamon bądź przyprawę do piernika. Suche składniki wymieszaj. Dodaj olej, mleko roślinne, rozrobione siemię lniane oraz startą marchew, odcedzoną z nadmiaru soku. Wszystko wymieszaj, używając robota kuchennego, na koniec dodaj pokrojone orzechy i wmieszaj je drewnianą łyżką. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka przez około 45 minut.