Jak ugotować barszcz czerwony? Przede wszystkim najlepiej ugotować go samodzielnie, korzystając z przygotowanego wcześniej zakwasu lub surowych buraków. To zdecydowanie lepsze wyjście niż kupowanie gotowego barszczu lub barszczu w proszku. Efekt końcowy własnej pracy będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy!
Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie wymaga co nieco przygotowań. Jeśli masz ochotę przygotować zakwas, musisz zabrać się za to trochę wcześniej. Jest to jednak ciekawa inicjatywa, przy okazji której przygotujesz pyszne kiszone buraki! A barszcz czerwony na zakwasie zrobionym samodzielnie smakuje jeszcze lepiej! Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny?
Składniki:
Dodatkowo dla niecierpliwych: 1-2 kromki chleba pieczonego na zakwasie lub sok z kiszonych ogórków (kilka łyżek)
Buraki dokładnie myjemy, obieramy cienko ze skóry. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy z łupin. Każdy z ząbków miażdżymy. Do dobrze umytych i wyparzonych słoików wkładamy pokrojone buraki oraz cebulę, wrzucamy do nich ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. W wodzie rozpuszczamy sól, a następnie takim roztworem zalewamy słoiki. Buraki muszą być całkowicie przykryte wodą. Słoiki mocno zakręcamy, wstrząsamy nimi i przechowujemy przez 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Potem przestawiamy je w chłodne miejsce. Zakwas można wykorzystać po 1,5 tygodnia.
Aby przyspieszyć kiszenie, do słoików wlewamy trochę soku z kiszonych ogórków. Możemy także włożyć do słoików kawałki chleba na zakwasie (należy jednak uważać, by nie spleśniał!). Takie sztuczki sprawiają, że zakwas gotowy jest już po niecałym tygodniu. Sprawdź nasz przepis na barszcz czerwony na zakwasie!
Przepis na barszcz czerwony, który podajemy, można przygotować z dodatkiem własnoręcznie przygotowanego zakwasu lub z takim kupionym w sklepie. Niektórzy pomijają w ogóle dodatek zakwasu – taki barszcz wigilijny jest słodszy i pozbawiony kwaskowej nuty.
Składniki:
Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej ciepłą wodą na około 4-5 godzin. Włoszczyznę i buraki dokładnie umyj i cienko obierz ze skórki. Buraki pokrój na cząstki i wrzuć je do garnka razem z włoszczyzną w całości. Wlej około 3 litry zimnej wody, dodaj także suszone grzyby i wodę z nich. Dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, pilnuj, aby zupa nie wrzała. Gdy wszystko się ugotuje, przelewamy barszcz przez gęste metalowe sitko. Dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i majerankiem.
Jeśli chcemy, by w barszczu pozostały buraki, możemy wyjąć tylko ugotowaną włoszczyznę i grzyby. Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami, krokietami lub pasztecikami.
Jak zrobić uszka z grzybami do barszczu? Sprawdź w naszym filmie: