Kulebiak wigilijny, czyli wielką struclę z ciasta drożdżowego wypełnioną nadzieniem, przygotowuje się z kapustą i grzybami. Stanowi doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Kulebiak można przygotować także na inne sposoby! Doskonałym pomysłem na nadzienie jest łosoś, mięso, a także… biała kiełbasa. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny kulebiak z grzybami i kapustą oraz z innymi różnymi dodatkami.
Zazwyczaj kulebiak przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Zabiegani często wykorzystują jednak gotowe ciasto francuskie. Pasuje ono zwłaszcza do kulebiaka z łososiem lub innym "niewigilijnym" nadzieniem. Kulebiak z ciasta francuskiego też jest bardzo smaczny! Jeśli jednak chcesz zrobić to danie tradycyjnie, zrób ciasto drożdżowe.
Składniki:
Drożdżowe ciasto na kulebiak:
Farsz z kapusty i grzybów:
Dzień przed przygotowywaniem kulebiaka, zalej suszone grzyby ciepłą wodą. Odstaw je nawet na całą noc, by się namoczyły.
Przygotuj ciasto na kulebiak: Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj do niż łyżkę mąki, sól, cukier i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstaw na 15-20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę pszenną, wbij jajko, dodaj pokrojone na kawałki masło, a następnie wlej rozczyn. Dłonią połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto. Zagnieć je w kulę i odstaw na około 40 minut, aby wyrosło.
Przygotuj nadzienie do kulebiaka: Cebulę pokrój w piórka, a wymoczone i odcedzone grzyby na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, potem wrzuć kapustę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dobrze wymieszaj i duś przez 15 minut, aż kapusta zmięknie.
Przygotuj kulebiak: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Na prawie całym rozsmaruj farsz (zostaw tylko wolny brzeg około 2 cm). Zawiń je w rulon jak struclę, po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, a potem piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sprawdź również nasz przepis wideo na pleciony pasztecik z kapustą i grzybami:
Składniki:
Przygotuj ciasto drożdżowe według wcześniejszego przepisu lub rozłóż płat ciasta francuskiego. Kiełbasę zmiel razem z ząbkami czosnku w maszynce do mięsa lub rozdrobnij blenderem bądź malakserem. Wbij jajka, dodaj odrobinę majeranku. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na płacie ciasta rozsmaruj farsz z kiełbasy, ciasto zwiń w rulon. Ciasto drożdżowe piecz przez godzinę, a francuskie 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kulebiak można przygotować także na inne sposoby. Kulebiak z mięsem to także bardzo smaczny pomysł – możesz do niego wykorzystać mięso z rosołu. Kulebiak z łososiem to danie bardziej wykwintne – rybę możesz włożyć w kawałkach i zamknąć całość, jak wielki pieróg. Kulebiak z pieczarkami jest za to dobrą alternatywą dla wigilijnego wypieku. Możesz go zrobić z dodatkiem kapusty lub innych warzyw.