Paszteciki do barszczu można zrobić na różnym cieście. My polecamy przede wszystkim ciasto półkruche i drożdżowe – jest bardziej sprężyste od typowego kruchego i łatwiej je formować. Paszteciki z ciasta francuskiego to także dobry – i smaczny – pomysł, zwłaszcza dla zabieganych. Warto zaopatrzyć się w więcej niż jeden płat ciasta, bo tak pysznej potrawy warto zrobić zapas!
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj rozczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki i po łyżeczce soli oraz cukru. Wszystko zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 20 minut. Następnie wsyp do dużej miski mąkę, wbij do niej jajko, wlej olej, a potem podrośnięty rozczyn. Całość połącz dłonią i wyrabiaj przez kilka minut. Wyrobione ciasto zagnieć w kulę i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, ab wyrosło.
Składniki:
Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, pokrojone masło, wlej także śmietanę, wbij jajko i dopraw solą i cukrem. Wszystkie składniki połącz dłonią, całość zagnieć w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
Składniki:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź je (wodę możesz użyć do bigosu lub zupy grzybowej) i pokrój w paski. Cebulę zaś pokrój w kostkę, a kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj kapustę i suszone grzyby. Przykryj wszystko pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aby nadmiar wody odparował. Przestudź. Przygotowane ciasto rozwałkuj lub rozłóż, pokrój na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz do pasztecików, zwiń ciasto i sklej boki. Pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki.
Płaty ciasta podziel na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz mięsno-grzybowy, a ciasto zwiń w rulon i sklej boki. Pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Każdy z nich z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30 minut w 180 stopni Celsjusza, aż ciasto się przyrumieni.
Paszteciki wigilijne przygotowywane są z kapustą i grzybami. Paszteciki z mięsem na co dzień również będą bardzo smacznym dodatkiem do barszczu. Można też zrobić paszteciki z pieczarkami, ze szpinakiem albo z soczewicą. Będą bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.