Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze

Paszteciki wigilijne, czyli paszteciki z kapustą i grzybami podaje się podczas uroczystej wieczerzy jako dodatek do czerwonego barszczu. Można je serwować także z innym nadzieniem na co dzień. W wielu wersjach są naprawdę smaczne! Jak zrobić paszteciki do barszczu? Podpowiadamy!

Paszteciki – kruche, półkruche czy drożdżowe ciasto?

Paszteciki do barszczu można zrobić na różnym cieście. My polecamy przede wszystkim ciasto półkruche i drożdżowe – jest bardziej sprężyste od typowego kruchego i łatwiej je formować. Paszteciki z ciasta francuskiego to także dobry – i smaczny – pomysł, zwłaszcza dla zabieganych. Warto zaopatrzyć się w więcej niż jeden płat ciasta, bo tak pysznej potrawy warto zrobić zapas!

Ciasto na paszteciki: drożdżowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • szklanka mleka
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Przygotowanie: Przygotuj rozczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki i po łyżeczce soli oraz cukru. Wszystko zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 20 minut. Następnie wsyp do dużej miski mąkę, wbij do niej jajko, wlej olej, a potem podrośnięty rozczyn. Całość połącz dłonią i wyrabiaj przez kilka minut. Wyrobione ciasto zagnieć w kulę i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, ab wyrosło.

Ciasto na paszteciki: półkruche

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 20 g drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1/2 kostki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, pokrojone masło, wlej także śmietanę, wbij jajko i dopraw solą i cukrem. Wszystkie składniki połącz dłonią, całość zagnieć w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • ciasto drożdżowe, krucho-drożdżowe (z powyższych przepisów) lub ok. 500 g ciasta francuskiego,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • jajko do posmarowania

Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź je (wodę możesz użyć do bigosu lub zupy grzybowej) i pokrój w paski. Cebulę zaś pokrój w kostkę, a kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj kapustę i suszone grzyby. Przykryj wszystko pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aby nadmiar wody odparował. Przestudź. Przygotowane ciasto rozwałkuj lub rozłóż, pokrój na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz do pasztecików, zwiń ciasto i sklej boki. Pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki.

Płaty ciasta podziel na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz mięsno-grzybowy, a ciasto zwiń w rulon i sklej boki. Pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Każdy z nich z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30 minut w 180 stopni Celsjusza, aż ciasto się przyrumieni.

Farsz do pasztecików – pomysły

Paszteciki wigilijne przygotowywane są z kapustą i grzybami. Paszteciki z mięsem na co dzień również będą bardzo smacznym dodatkiem do barszczu. Można też zrobić paszteciki z pieczarkami, ze szpinakiem albo z soczewicą. Będą bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Więcej o:
Copyright © Agora SA