Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki – kruche, półkruche czy drożdżowe ciasto?
Paszteciki do barszczu można zrobić na różnym cieście. My polecamy przede wszystkim ciasto półkruche i drożdżowe – jest bardziej sprężyste od typowego kruchego i łatwiej je formować. Paszteciki z ciasta francuskiego to także dobry – i smaczny – pomysł, zwłaszcza dla zabieganych. Warto zaopatrzyć się w więcej niż jeden płat ciasta, bo tak pysznej potrawy warto zrobić zapas!
Ciasto na paszteciki: drożdżowe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- szklanka mleka
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli
Przygotowanie: Przygotuj rozczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki i po łyżeczce soli oraz cukru. Wszystko zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 20 minut. Następnie wsyp do dużej miski mąkę, wbij do niej jajko, wlej olej, a potem podrośnięty rozczyn. Całość połącz dłonią i wyrabiaj przez kilka minut. Wyrobione ciasto zagnieć w kulę i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, ab wyrosło.
Ciasto na paszteciki: półkruche
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 20 g drożdży,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 1/2 kostki masła,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli
Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, pokrojone masło, wlej także śmietanę, wbij jajko i dopraw solą i cukrem. Wszystkie składniki połącz dłonią, całość zagnieć w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
- ciasto drożdżowe, krucho-drożdżowe (z powyższych przepisów) lub ok. 500 g ciasta francuskiego,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 1/2 szklanki suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- jajko do posmarowania
Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź je (wodę możesz użyć do bigosu lub zupy grzybowej) i pokrój w paski. Cebulę zaś pokrój w kostkę, a kapustę poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj kapustę i suszone grzyby. Przykryj wszystko pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aby nadmiar wody odparował. Przestudź. Przygotowane ciasto rozwałkuj lub rozłóż, pokrój na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz do pasztecików, zwiń ciasto i sklej boki. Pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki.
Płaty ciasta podziel na węższe pasy. Na środku rozłóż farsz mięsno-grzybowy, a ciasto zwiń w rulon i sklej boki. Pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki. Każdy z nich z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30 minut w 180 stopni Celsjusza, aż ciasto się przyrumieni.
Farsz do pasztecików – pomysły
Paszteciki wigilijne przygotowywane są z kapustą i grzybami. Paszteciki z mięsem na co dzień również będą bardzo smacznym dodatkiem do barszczu. Można też zrobić paszteciki z pieczarkami, ze szpinakiem albo z soczewicą. Będą bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?