Kapusta z grzybami i grochem to jedno z najprostszych dań do przygotowania na wigilijną kolację. Bez problemu poradzą sobie z nią ci, którzy robią to po raz pierwszy – wystarczy trochę cierpliwości! Zapraszamy po przepis na kapustę z grzybami i grochem, wersję z samym grochem oraz tylko z grzybami.
Składniki:
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na całą noc poprzedzającą dzień przygotowania dania. Potem kroimy w paski. Groch zalewamy wodą i moczymy przez 30 minut. Kapustę kiszoną szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, a także wymoczony i przepłukany groch. Wszystko razem mieszamy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą, co trochę mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Groch zalewamy wodą i moczymy przez pół godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kapustę szatkujemy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy kapustę, dodajemy groch, a także kminek i wszystko mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykrywką przez około pół godziny, aż zarówno kapusta, jak i groch będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak zrobić kiszoną kapustę? Sprawdź nasz przepis:
Składniki:
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia kroimy je w paski. Kapustę kiszoną szatkujemy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli a potem dodajemy kapustę kiszoną oraz suszone grzyby. Wrzucamy także liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykrywką przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.