Uszka wigilijne przyrządza się z suszonych grzybów leśnych – najlepiej smakują te samodzielnie zbierane. Aromatyczny czerwony barszcz, a do niego uszka grzybowe to cudowny smak wspomnień z dzieciństwa, domowej kuchni. Jak zrobić uszka z grzybami? Sprawdźcie!
Składniki:
Na ciasto na uszka wigilijne:
Na farsz na uszka grzybowe:
Najpierw przygotuj farsz grzybowy do uszek. Kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy (a najlepiej na całą noc wcześniej) zalej suszone grzyby ciepłą wodą. Następnego dnia ugotuj je w tej wodzie, aż zmiękną (powinno im wystarczyć około 40 minut). Potem przemiel grzyby w maszynce do mięsa. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju, a następnie również ją zmiel. Dobrze wymieszaj z grzybami, dodaj bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz.
Potem zajmij się ciastek na uszka do barszczu. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, w stożku zrób wgłębienie i wbij do niego jajko. Dodaj miękkie masło i, wlewając powoli ciepłą wodę, zagniataj sprężyste ciasto. Podziel je na kilka części, podsyp odrobinę mąką i rozwałkuj na cienki placek. Sporym kieliszkiem lub małą szklanką wykrawaj kółka.
Jak zrobić uszka z grzybami? Na każdy krążek wycięty z ciasta połóż łyżeczkę farszu grzybowego. Zaklej je w taki sam sposób, jak pierogi, ale potem połącz dwa przeciwległe rogi każdego uszka i sklej. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Uszka wrzucaj porcjami i gotuj przez około 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Zobacz także nasz przepis wideo na uszka do barszczu z grzybami:
Wigilijne uszka w barszczu powinny być jarskie, ale na co dzień doskonałą propozycją są te z mięsem. Ugotowane mięso nada się do farszu, a bulion będzie doskonałą bazą do aromatycznego domowego barszczu. Uszka z mięsem to także dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu z poprzedniego dnia. Jak je zrobić?
Na ciasto przygotuj dokładnie takie same składniki, jak w przepisie na uszka z grzybami powyżej. Przyrządź je w ten sam sposób.
Składniki na farsz na uszka z mięsem:
Ugotowane i wystudzone mięso przemiel przez maszynkę raz lub dwa razy. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie oleju, a następnie również zmiel ją w maszynce. Do farszu dodaj bułkę tartą i dopraw go solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i wykładaj po łyżeczce na wykrojone z ciasta kółka. Sklej w odpowiedni kształt i gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty.