Kutia to danie pochodzące z kuchni wschodniej – jest bardzo popularne na Litwie, Ukrainie, Białorusi i w Rosji, przygotowywali je także Polacy z Kresów. Obecnie znane jest w różnych regionach Polski. Sprawdź nasz przepis na kutię na Wigilię i przygotuj jedną z najsmaczniejszych tradycyjnych potraw!
Tradycyjnie potrawę tę przygotowuje się z ugotowanych ziaren pszenicy. Gdzie kupić pszenicę na kutię? Oferują ją niektóre supermarkety – zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Można ją także dostać w sklepach z żywnością ekologiczną stacjonarnie lub przez internet. Warto rozejrzeć się także na lokalnych bazarkach na stoiskach z kaszą, ryżem, bakaliami i innymi sypkimi składnikami. W tym okresie pojawia się u wielu sprzedawców! Pszenica do kutii nie jest jednak niezbędna. Danie to można przyrządzić, używając kaszy pęczak – w tej wersji również jest bardzo smaczne!
Składniki kutii:
Warto pamiętać, że w tradycyjnej wersji używa się jak najprostszych składników. Niegdyś nie było przecież dostępu do migdałów czy orzechów pecan.
Gotowanie pszenicy na kutię wcale nie jest trudnym zadaniem. Jeśli używamy pszenicy w łupinkach, trzeba ją najpierw dokładnie wyłuskać. Potem płuczemy ją, żeby pozbyć się resztek łupin, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem odcedzamy pszenicę, przelewamy jeszcze raz wodą i gotujemy przez około 2 godziny. Jeżeli mamy kutię prosto ze wsi, czas gotowania może być dłuższy. Dobrze przygotowana powinna być miękka, ale wciąż jędrna.
Suszone owoce kroimy w kostkę, a orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jeżeli używamy surowego maku, namaczamy go w wodzie kilka godzin, a potem mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Jeśli korzystamy z masy makowej z puszki, nie musimy jej przygotowywać przed użyciem. Ugotowaną pszenicę studzimy i odcedzamy, przesypujemy do dużej miski. Dodajemy pokrojone orzechy i suszone owoce, a także miód oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszany i doprawiamy cukrem pudrem do smaku. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kutia najlepiej smakuje schłodzona.
Jeżeli nie uda nam się kupić pszenicy, możemy zrobić pyszną kutię, używając kaszy pęczak. Przed przyrządzeniem potrawy, gotujemy kaszę do miękkości, studzimy i odcedzamy. Następnie postępujemy dokładnie tak samo, jak przygotowując kutię na bazie pszenicy.
Zobacz również nasz przepis na świąteczne leniwe z makiem: