Pierniczki świąteczne są jednym z elementów, które dodają prawdziwej atmosfery świątecznej. A nawet przedświątecznej, bowiem najlepsze są te zrobione kilka tygodni wcześniej! Do ich przygotowywania oraz zdobienia warto zachęcić bliskich – zarówno starszych, jak i młodszych. Pierniczki świąteczne – jak je przygotować?
Składniki:
Do miski przesiej mąkę pszenna. Dodaj cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Masło rozpuść i przestudź, a potem wlej je do miski. Wbij także jajka oraz dodaj płynny miód. Całość zagnieć na miękkie, gładkie ciasto. Podsyp je odrobiną mąki i rozwałkuj na dosyć cienki płat. Różnokształtnymi foremkami wycinaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu pewnej odległości, by nie sklejały się podczas pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Możesz je przyozdobić od razu lub zamknąć szczelnie w puszkach i odstawić, by zmiękły. Ozdabiaj je lukrem, kolorowymi pisakami, posypką i bakaliami. Świąteczne pierniczki można wieszać na choince, podarować komuś jako prezent lub po prostu zjeść podczas rozpakowywania prezentów!
Zachęcamy również do wypróbowania przepisu na tradycyjny, staropolski piernik. Ten niezwykły przysmak przygotowujemy już 4 tygodnie przed Świętami! Przed upieczeniem ciasto na piernik musi dojrzeć, co trwa bardzo długo w porównaniu z innymi wypiekami. Jak zrobić tradycyjny piernik?
Zobacz również nasz pomysł na smakowity jadalny prezent - chlebek w słoiku:
Składniki:
Co trzeba zrobić 3-4 tygodnie przed Świętami?
Przygotuj ciasto: w dużym rondlu rozpuść masło. Dodaj do niego cukier oraz miód. Zagotuj, cały czas mieszając składniki drewnianą łyżką, aby się dobrze rozpuściły. Potem zdejmij rondel z palnika i odstaw do przestudzenia. Gdy masa wystygnie, wlej do niej mleko, wbij jajka i przesiej mąkę. Wyrabiaj ciasto mieszając je – najlepiej przy użyciu miksera na wolnych obrotach przez około 8-10 minut. Potem przełóż je do kamionki lub do dużej, czystej miski szklanej, przykryj gazą i odstaw w chłodne miejsce.
Co trzeba zrobić po 3 tygodniach?
Przygotuj piernik świąteczny: wyjmij ciasto, podsyp je mąką i zagnieć. Rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180*C. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostudzenia. Jeśli chcesz, możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi, dżemem z czarnej porzeczki lub winogron. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na tydzień.
Co trzeba zrobić po kolejnym tygodniu?
Wyjmij gotowe ciasto i polej je polewą kakaową, czekoladową bądź lukrem.