Krokiety do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - złociste i chrupiące

Krokiety są bardzo popularnym i niezwykle smacznym dodatkiem do barszczu czerwonego. Będą więc doskonałe do podania na Wigilię! Czysty barszcz czerwony z doskonałymi krokietami to danie, które bez wątpienia skradnie serca - i podniebienia - domowników!

Krokiety z kapustą i grzybami to typowe krokiety wigilijne - jedno z naszych ulubionych dań podczas tej wieczerzy. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, podawać do barszczu lub same. Jak zrobić wigilijny farsz do krokietów? Jak składać krokiety? Wszystko wyjaśniamy w przepisie!

Przepis na krokiety z grzybami i kapustą

Składniki:

Ciasto na krokiety:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 niepełne szklanki tłustego mleka,
  • 1 spore jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz do krokietów:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów,
  • 1 nieduża cebula,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, do smażenia krokietów:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami na Święta?

Przygotuj naleśniki na krokiety: Jajko rozkłóć z solą, używając trzepaczki. Wlej mleko i połowę przygotowanej wody, a następnie olej. Wsyp mąkę przesianą przez sitko. Wszystkie te czynności wykonuj, mieszając składniki rózgą! W ten sposób unikniesz grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj pozostałą wodę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki na rumiano po obu stronach. Następnie odkładaj je jeden na drugim, by zachowały odpowiedni poziom wilgotności.

Jak zrobić farsz do krokietów?

Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Potem pokrój je w paski. Kapustę kiszoną poszatkuj, cebulę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj kapustę, grzyby (razem z wodą z moczenia), wrzuć ziarno ziela angielskiego i liście laurowe. Patelnię przykryj pokrywką i duś, aż kapusta zmięknie – przez około 15 minut. Na kolejne 5 minut zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i smaż, cały czas mieszając, by odparował nadmiar wody.

Jak zwijać krokiety?

Na usmażonych naleśnikach rozkładaj farsz – trzeba go rozprowadzić po całej powierzchni placka. Następnie przeciwległe boki złóż tak, by spotkały się w środku. Teraz zwijaj naleśniki w rulon od strony drugiej pary przeciwległych boków. Obtocz je w jajku i w bułce, a potem smaż do lekkiego przyrumienienia po obu stronach.

Krokiety – z czym je przygotować?

Krokiety z mięsem są doskonałym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dodaj do farszu podsmażoną cebulę oraz odrobinę bułki tartej. Opcjonalnie wzbogać farsz pieczarkami lub warzywami (dobrze sprawdzi się marchewka oraz por). Możesz do nich usmażyć świeże naleśniki lub wykorzystać pozostałe z poprzedniego obiadu – pamiętaj tylko, że nie powinny być słodkie. Krokiety z pieczarkami lub krokiety z kapustą i pieczarkami to doskonała propozycja dla wegetarian – możesz też je przygotować na Wigilię, jeśli nie masz suszonych grzybów. Również będą bardzo smaczne!

Plama z barszczu? Zszarzały obrus? Te i inne problemy rozwiążesz przy pomocy soli kuchennej. Sprawdź jak!

Zobacz wideo
Więcej o: