Karp po żydowsku - ryba na słodko na świąteczny stół w dwóch klasycznych odsłonach [PRZEPISY]

Karp po żydowsku jest jedną z potraw, która na stałe zagościła na naszych wigilijnych stołach. Można go przygotować na dwa sposoby - oba to pyszne pomysły na tę rybę. Karp wigilijny po żydowsku - jak go przyrządzić? Podajemy przepisy!

Karp po żydowsku to danie tradycyjnie przygotowywane przez polskich i ukraińskich Żydów. Co ciekawe, w Izraelu oraz w innych częściach świata przepis na to danie jest nieco inny – karp nie jest podawany na słodko. My zachęcamy do przygotowania tego tradycyjnego, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii. Sprawdź nasz przepis na karpia po żydowsku w galarecie oraz karpia faszerowanego!

Faszerowany karp po żydowsku – przepis

Składniki:

  • 2 karpie (każdy po ok. 1 kg),
  • 1 czerstwa bułka lub 1/2 czerstwej chałki,
  • 2 jajka,
  • 1 spora cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 l wody,
  • szklanka mleka,
  • olej do smażenia,
  • garstka rodzynków,
  • garstka migdałów

Faszerowany karp w galarecie po żydowsku – przygotowanie

  1. Przygotowujemy ryby: oczyszczamy ostrożnie i dokładnie z wnętrzności, jedną filetujemy, a drugą kroimy w dzwonka.
  2. Przygotowujemy farsz: Bułkę namaczamy w mleku. Filety z karpia mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Wszystkie wystudzone składniki mieszamy w misce razem z dwoma jajkami oraz przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy dzwonka karpia.
  3. Gotujemy bulion: myjemy i obieramy warzywa, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy także oczyszczone łby karpi, kręgosłup i płetwy (dzięki temu nie będziemy musieli używać żelatyny) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut, po połowie czasu dokładamy także faszerowane dzwonka. Wyciągamy je na półmisek. Pozostały bulion odcedzamy przez gęste metalowe sitko.
  4. Przygotowujemy faszerowanego karpia po żydowsku: Rozłożone na półmisku faszerowane dzwonka posypujemy migdałami i rodzynkami, a potem zalewamy bulionem. Talerz możemy przyozdobić plastrami marchewki oraz natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki, by galareta dobrze się ścięła.

Przepis na karpia w galarecie po żydowsku

Składniki:

  • 1 karp w całości (około 1 kg),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2,5 litra wody,
  • szczypta cukru,
  • garstka migdałów,
  • garstka rodzynek

Karp po żydowsku w galarecie na Wigilię – sposób przygotowania

Przygotuj karpia: Obierz go, oczyść i dokładnie wypatrosz. Rybę możesz pokroić w dzwonka o grubości około 1,5 cm lub pozostawić w całości. Jeśli ją pokroiłeś, nie wyrzucaj kręgosłupa, ogona, głowy i płetw.

Zrób bulion, z którego powstanie galareta: Obierz i umyj warzywa, wrzuć je do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i cukier. Włóż także głowę, kręgosłup, ogon i płetwy karpia, a także samą rybę. Gotuj wszystko przez około 40 minut na wolnym ogniu. Rybę (bez kręgosłupa, ogona, głowy i płetw, jeśli je odcinałeś) wyłóż na półmisek, z wywaru wyjmij resztki ryby oraz warzywa, a potem przecedź go przez gęste sitko. Marchewkę pokrój w plasterki i poukładaj na półmisku. Rozłóż także rodzynki i migdały. Półmisek zalej bulionem, odstaw go wystygnięcia, a potem schowaj do lodówki, aby galareta stężała.

Choinki, gwiazdy betlejemskie, a może kieszonki? Zobacz jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół:

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA