Ciasteczka świąteczne to doskonały pomysł na zaangażowanie najbliższych we wspólne przygotowanie potraw na Boże Narodzenie. Ich upieczenie nie jest trudne, a do tego wiąże się z doskonałą zabawą. Jak zrobić ciastka świąteczne? Podpowiadamy!
Składniki:
Na stolnicę wysyp mąkę, a następnie dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj je nożem, by się połączyły. Następnie dodaj cukier i proszek do pieczenia, a także jogurt naturalny. Wbij jajka i wszystkie składniki połącz dłonią. Zagnieć ciasto w kulkę i włóż je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na cienki płat. Foremkami wykrawaj ciastka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówki:
Zobacz także nasz przepis wideo na świąteczne ciasteczka cynamonowe:
Składniki:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło lub margarynę i posiekaj, by składniki się połączyły. Następnie wbij jajka, dodaj cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wsyp także zmielone orzechy włoskie. Wszystko razem zagnieć i uformuj z ciasta kulę, a potem wstaw ją do lodówki, by się dobrze schłodziła. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na części i rozwałkuj cienko. Foremkami wykrawaj różne kształty. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Świąteczne foremki do ciastek będą bardzo przydatne do przygotowania tej przekąski. Mikołaje, renifery, choinki, gwiazdki betlejemskie, prezenty… Wykrawanie różnych kształtów będzie doskonałą zabawą, a ciasteczka będą nie tylko cudownie smakować, ale także rewelacyjnie wyglądać!
Zarówno kruche ciasteczka, jak i ciastka orzechowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Śmiało możesz przygotować je wcześniej i otworzyć dopiero na Boże Narodzenie – po kilku tygodniach będą jeszcze smaczniejsze.