Zupa z karpia podawana jest w niektórych domach na Wigilię. Najczęściej wykorzystuje się do niej części, które zwykle są wyrzucane. Zupa rybna z głów i ogonów bez wątpienia zasmakuje wszystkim smakoszom ryb (czytaj również: Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste).
Zupa rybna ucha, czyli rosyjska zupa rybna, to również ciekawy przepis. Podawana z dodatkiem warzyw oraz pajdą chleba doskonale rozgrzewa i syci. Jak zrobić zupę rybną? Podajemy dwa niezawodne sposoby!
Składniki:
Zrób bulion: obierz i umyj warzywa, a następnie włóż je do garnka, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Głowy oraz ogony karpia dokładnie oczyść. Potem wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Następnie wyjmij warzywa oraz resztki ryby, a zupę przelej przez gęste metalowe sitko. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i z powrotem wrzuć do zupy. Pozostałe warzywa możesz wykorzystać do upieczenia świątecznego pasztetu. Dopraw gałką muszkatołową, lubczykiem i sokiem z cytryny, wsyp także sól i pieprz do smaku. Podawaj gorącą z łyżką gęstej śmietany i natką pietruszki oraz pajdą chleba.
Zobacz również: Zabójczy pocałunek ryby. Wędkarz niemal przypłacił go śmiercią:
Składniki:
Warzywa obierz i umyj, a następnie wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i gotuj przez 15 minut. Potem dodaj oczyszczone resztki ryb i gotuj przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij ugotowane warzywa oraz ryby i przecedź bulion przez gęste sitko. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dodaj także pokrojony na kawałki filet i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz, wszystko razem wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem (lub z natką pietruszki) chlebem.
Wskazówka: Nie ma jednego przepisu na rosyjską uchę – wiele zależy od osoby, która ją przygotowuje. Zwykle jednak przyrządza się ją z ryb słodkowodnych, ale zupa rybna z dorsza lub łososia również będzie bardzo smaczna i trochę bardziej wykwintna. Niektórzy podają też uchę z dodatkiem śmietany, inni natomiast wlewają przecier pomidorowy. Znajdź swoją ulubioną wersję tego dania (czytaj również: Zupa rybna - regionalne danie wigilijne. Prosta potrawa, która weszła na salony)!