Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
Zupa z karpia podawana jest w niektórych domach na Wigilię. Najczęściej wykorzystuje się do niej części, które zwykle są wyrzucane. Zupa rybna z głów i ogonów bez wątpienia zasmakuje wszystkim smakoszom ryb (czytaj również: Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste).
Zupa rybna ucha, czyli rosyjska zupa rybna, to również ciekawy przepis. Podawana z dodatkiem warzyw oraz pajdą chleba doskonale rozgrzewa i syci. Jak zrobić zupę rybną? Podajemy dwa niezawodne sposoby!
Zupa rybna wigilijna – przepis
Składniki:
- 3 głowy i 3 ogony pozostałe np. po pieczeniu karpia,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 korzenia selera,
- 1/2 pora (biała część),
- 1 cebula,
- 2 l wody,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżeczki lubczyku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Zupa rybna z karpia – sposób przygotowania
Zrób bulion: obierz i umyj warzywa, a następnie włóż je do garnka, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Głowy oraz ogony karpia dokładnie oczyść. Potem wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Następnie wyjmij warzywa oraz resztki ryby, a zupę przelej przez gęste metalowe sitko. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i z powrotem wrzuć do zupy. Pozostałe warzywa możesz wykorzystać do upieczenia świątecznego pasztetu. Dopraw gałką muszkatołową, lubczykiem i sokiem z cytryny, wsyp także sól i pieprz do smaku. Podawaj gorącą z łyżką gęstej śmietany i natką pietruszki oraz pajdą chleba.
Zobacz również: Zabójczy pocałunek ryby. Wędkarz niemal przypłacił go śmiercią:
Ucha – zupa rybna. Przepis
Składniki:
- 500 g głów, kręgosłupów, ogonów (np. z karpia, okonia, płoci),
- 300 g fileta np. z sandacza,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1/2 korzenia selera,
- 5 ziemniaków,
- 3 litry wody,
- 3 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku
Zupa rybna ucha – sposób przygotowania
Warzywa obierz i umyj, a następnie wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i gotuj przez 15 minut. Potem dodaj oczyszczone resztki ryb i gotuj przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij ugotowane warzywa oraz ryby i przecedź bulion przez gęste sitko. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dodaj także pokrojony na kawałki filet i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz, wszystko razem wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem (lub z natką pietruszki) chlebem.
Wskazówka: Nie ma jednego przepisu na rosyjską uchę – wiele zależy od osoby, która ją przygotowuje. Zwykle jednak przyrządza się ją z ryb słodkowodnych, ale zupa rybna z dorsza lub łososia również będzie bardzo smaczna i trochę bardziej wykwintna. Niektórzy podają też uchę z dodatkiem śmietany, inni natomiast wlewają przecier pomidorowy. Znajdź swoją ulubioną wersję tego dania (czytaj również: Zupa rybna - regionalne danie wigilijne. Prosta potrawa, która weszła na salony)!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku