Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha

Zupa rybna jest bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Można ją przygotować na kilka sposobów, niektóre przepisy są doskonałe na wykorzystanie resztek po przyrządzaniu dania głównego. Prosta zupa rybna - jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy!

Zupa z karpia podawana jest w niektórych domach na Wigilię. Najczęściej wykorzystuje się do niej części, które zwykle są wyrzucane. Zupa rybna z głów i ogonów bez wątpienia zasmakuje wszystkim smakoszom ryb (czytaj również: Delikatna i aromatyczna zupa rybna z karpia - pyszne zero waste).

Zupa rybna ucha, czyli rosyjska zupa rybna, to również ciekawy przepis. Podawana z dodatkiem warzyw oraz pajdą chleba doskonale rozgrzewa i syci. Jak zrobić zupę rybną? Podajemy dwa niezawodne sposoby!

Zupa rybna wigilijna – przepis

Składniki:

  • 3 głowy i 3 ogony pozostałe np. po pieczeniu karpia,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 cebula,
  • 2 l wody,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki lubczyku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Zupa rybna z karpia – sposób przygotowania

Zrób bulion: obierz i umyj warzywa, a następnie włóż je do garnka, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Głowy oraz ogony karpia dokładnie oczyść. Potem wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Następnie wyjmij warzywa oraz resztki ryby, a zupę przelej przez gęste metalowe sitko. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i z powrotem wrzuć do zupy. Pozostałe warzywa możesz wykorzystać do upieczenia świątecznego pasztetu. Dopraw gałką muszkatołową, lubczykiem i sokiem z cytryny, wsyp także sól i pieprz do smaku. Podawaj gorącą z łyżką gęstej śmietany i natką pietruszki oraz pajdą chleba.

Zobacz również: Zabójczy pocałunek ryby. Wędkarz niemal przypłacił go śmiercią:

Zobacz wideo

Ucha – zupa rybna. Przepis

Składniki:

  • 500 g głów, kręgosłupów, ogonów (np. z karpia, okonia, płoci),
  • 300 g fileta np. z sandacza,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 litry wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Zupa rybna ucha – sposób przygotowania

Warzywa obierz i umyj, a następnie wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i gotuj przez 15 minut. Potem dodaj oczyszczone resztki ryb i gotuj przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij ugotowane warzywa oraz ryby i przecedź bulion przez gęste sitko. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dodaj także pokrojony na kawałki filet i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz, wszystko razem wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem (lub z natką pietruszki) chlebem.

Wskazówka: Nie ma jednego przepisu na rosyjską uchę – wiele zależy od osoby, która ją przygotowuje. Zwykle jednak przyrządza się ją z ryb słodkowodnych, ale zupa rybna z dorsza lub łososia również będzie bardzo smaczna i trochę bardziej wykwintna. Niektórzy podają też uchę z dodatkiem śmietany, inni natomiast wlewają przecier pomidorowy. Znajdź swoją ulubioną wersję tego dania (czytaj również: Zupa rybna - regionalne danie wigilijne. Prosta potrawa, która weszła na salony)!

Więcej o:
Copyright © Agora SA