Świąteczny obiad - co na niego podać? Mamy kilka propozycji

Świąteczny obiad w rodzinnym gronie to doskonała okazja zarówno do spotkania z najbliższymi, jak i skosztowania czegoś naprawdę pysznego. Wiele osób w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia podaje takie potrawy, których raczej nie przygotowuje na co dzień. Co podać na świąteczny obiad? Mamy dla Was kilka pomysłów!

Świąteczny obiad na Boże Narodzenie – drób w roli głównej

Na obiad świąteczny wiele osób podaje pyszne pieczenie. W tych dniach nie obowiązuje tradycyjny post, więc zwykle sięgamy wtedy po różne mięsa, przygotowywane z większą pieczołowitością i może te trochę rzadziej serwowane. Na świąteczny obiad bożonarodzeniowy doskonale sprawdzi się kaczka pieczona – można upiec ją w całości albo wybrać tylko jej pierś lub udka. Świetnie komponuje się z pomarańczami i imbirem. Kolejną propozycją jest pieczona gęś – wyborna z dodatkiem jabłek i żurawiny. Jeżeli chcesz zaserwować coś mniej tłustego, idealnym wyborem będzie indyk (na przykład pieczona pierś z indyka), który uchodzi za najzdrowsze mięso, zawierające niewiele tłuszczu i stosunkowo mało kalorii. Co podawać do drobiu? Doskonałe będą pieczone ziemniaki i inne warzywa, a także kaszę lub ryż.

Co na świąteczny obiad? Czerwone mięsa

Jeżeli jednak wolisz przygotować coś bardziej sycącego, sięgnij po dobre jakościowo czerwone mięso. Delikatne polędwiczki wieprzowe z pysznym sosem (na przykład śliwkowym lub grzybowym) sprawdzą się idealnie. Możesz też zrobić wyborną pieczeń rzymską, pieczoną szynkę lub pieczeń w cieście francuskim. Do tej ostatniej wersji świetnie sprawdzi się schab lub polędwica wieprzowa. A może pokusisz się o prawdziwe kulinarne wyzwanie? Rewelacyjna wołowina po burgundzku (słynna Boeuf Bourguignon receptury wybitnej kucharki Julii Child) to przepis godzien wyjątkowych okazji i zdecydowanie wart polecenia! Do czerwonego mięsa śmiało możesz podać kluski śląskie, ziemniaczane puree lub ziemniaki z wody, a także kaszę.

Choinki, gwiazdy betlejemskie, a może kieszonki? Zobacz jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół:

Zobacz wideo

Świąteczny obiad bożonarodzeniowy – a może ryba?

Jeżeli podczas Wigilii nie znudziły Ci się ryby, bez wahania przygotuj je na świąteczny obiad. Najlepszym wykwintnym kandydatem będzie łosoś. Tej rybie niewiele trzeba – można ją upiec lub usmażyć z dodatkiem przypraw i podać z kawałkiem cytryny do skropienia. Filet z dorsza lub tuńczyka również będzie dobrym pomysłem. Można je zapiekać również w cieście francuskim! Warto również upiec rybę w całości – w tym wypadku najlepiej wybrać pstrąga, dorsza lub doradę. Do ryby najlepiej podać duszone warzywa lub pieczone ziemniaczki i surówkę.

Obiad świąteczny – Boże Narodzenie po wegetariańsku

Jeśli wśród Twoich najbliższych są osoby niespożywające mięsa lub chcesz zachęcić ich do potraw jarskich, pamiętaj, że mięso ani ryba nie są obowiązkowe na świątecznym stole. Doskonałym pomysłem są gołąbki z nadzieniem bezmięsnym – na przykład z kaszą gryczaną, cebulą i serem lub ryżem i pieczarkami. Zrób pyszne kotlety warzywne lub pulpeciki z sosem. Można je przygotować z soczewicy, cieciorki, fasoli, brokuła, kalafiora… wybór jest naprawdę duży! Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie warzywnego pasztetu, np. z cukinii, soczewicy, kaszy, i podanie go z pysznym sosem jak tradycyjnej pieczeni. Jeśli goście spożywają produkty mleczne, możesz też podać zapiekany krążek sera camembert lub grillowany ser halloumi! Bez mięsa też będzie pysznie!