Na obiad świąteczny wiele osób podaje pyszne pieczenie. W tych dniach nie obowiązuje tradycyjny post, więc zwykle sięgamy wtedy po różne mięsa, przygotowywane z większą pieczołowitością i może te trochę rzadziej serwowane. Na świąteczny obiad bożonarodzeniowy doskonale sprawdzi się kaczka pieczona – można upiec ją w całości albo wybrać tylko jej pierś lub udka. Świetnie komponuje się z pomarańczami i imbirem. Kolejną propozycją jest pieczona gęś – wyborna z dodatkiem jabłek i żurawiny. Jeżeli chcesz zaserwować coś mniej tłustego, idealnym wyborem będzie indyk (na przykład pieczona pierś z indyka), który uchodzi za najzdrowsze mięso, zawierające niewiele tłuszczu i stosunkowo mało kalorii. Co podawać do drobiu? Doskonałe będą pieczone ziemniaki i inne warzywa, a także kaszę lub ryż.
Jeżeli jednak wolisz przygotować coś bardziej sycącego, sięgnij po dobre jakościowo czerwone mięso. Delikatne polędwiczki wieprzowe z pysznym sosem (na przykład śliwkowym lub grzybowym) sprawdzą się idealnie. Możesz też zrobić wyborną pieczeń rzymską, pieczoną szynkę lub pieczeń w cieście francuskim. Do tej ostatniej wersji świetnie sprawdzi się schab lub polędwica wieprzowa. A może pokusisz się o prawdziwe kulinarne wyzwanie? Rewelacyjna wołowina po burgundzku (słynna Boeuf Bourguignon receptury wybitnej kucharki Julii Child) to przepis godzien wyjątkowych okazji i zdecydowanie wart polecenia! Do czerwonego mięsa śmiało możesz podać kluski śląskie, ziemniaczane puree lub ziemniaki z wody, a także kaszę.
Choinki, gwiazdy betlejemskie, a może kieszonki? Zobacz jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół:
Jeżeli podczas Wigilii nie znudziły Ci się ryby, bez wahania przygotuj je na świąteczny obiad. Najlepszym wykwintnym kandydatem będzie łosoś. Tej rybie niewiele trzeba – można ją upiec lub usmażyć z dodatkiem przypraw i podać z kawałkiem cytryny do skropienia. Filet z dorsza lub tuńczyka również będzie dobrym pomysłem. Można je zapiekać również w cieście francuskim! Warto również upiec rybę w całości – w tym wypadku najlepiej wybrać pstrąga, dorsza lub doradę. Do ryby najlepiej podać duszone warzywa lub pieczone ziemniaczki i surówkę.
Jeśli wśród Twoich najbliższych są osoby niespożywające mięsa lub chcesz zachęcić ich do potraw jarskich, pamiętaj, że mięso ani ryba nie są obowiązkowe na świątecznym stole. Doskonałym pomysłem są gołąbki z nadzieniem bezmięsnym – na przykład z kaszą gryczaną, cebulą i serem lub ryżem i pieczarkami. Zrób pyszne kotlety warzywne lub pulpeciki z sosem. Można je przygotować z soczewicy, cieciorki, fasoli, brokuła, kalafiora… wybór jest naprawdę duży! Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie warzywnego pasztetu, np. z cukinii, soczewicy, kaszy, i podanie go z pysznym sosem jak tradycyjnej pieczeni. Jeśli goście spożywają produkty mleczne, możesz też podać zapiekany krążek sera camembert lub grillowany ser halloumi! Bez mięsa też będzie pysznie!