Sałatki świąteczne, wigilijne, na kolację w gronie najbliższych i na poczęstunek w pracy… Która jest najlepsza? Jaką przygotować? Wybór najsmaczniejszej wcale nie jest taki prosty! Zrobiliśmy to za Was – przedstawiamy trzy pomysły na sałatki na Boże Narodzenie i na Wigilię, które bez wątpienia przypadną Wam do gustu. Sprawdźcie!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo i przestudź. Marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki umyj, obierz i również ugotuj, aż będą miękkie, a potem odstaw, aby wystygły. Warzywa oraz jajka pokrój w niedużą kostkę. Pokrój również kiszone ogórki oraz obrane ze skórki jabłko. Wsyp wszystkie składniki do dużej miski. Wrzuć zielony groszek odsączony z zalewy. Dodaj majonez, wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Składniki:
Śledzia mocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Przez przygotowaniem sałatki osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w kostkę. Buraki i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Je również pokrój w kostkę. Posiekaj także czerwoną cebulę oraz obrane ze skóry jabłko. Składniki możesz wymieszać lub wykładać warstwami: ziemniaki, majonez, buraki, śledź, majonez, jabłko, cebula i warstwa majonezu na wierzch, a na niej rozsyp posiekane orzechy włoskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sprawdź trzy nasze przepisy na śledzie na święta:
Składniki:
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Zasyp ją przyprawą do gyrosa, wymieszaj i odstaw do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Kapustę pekińską poszatkuj, cebulę i ogórki drobno pokrój, a ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach. Majonez i ketchup wymieszaj (w razie potrzeby dodaj trochę gęstego jogurtu naturalnego). Układaj sałatkę warstwami: na dole połóż mięso, na nim cienką warstwę sosu, potem cebulę, ogórki, ser żółty, sos, fasolę, kukurydzę, warstwę sosu, a na to wysyp kapustę pekińską. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.