Jak zrobić śledzie po kaszubsku? Mamy przepis na rarytas wg Magdy Gessler

Z okazji zbliżających się świąt coraz częściej zastanawiamy się nad daniami, którymi uraczymy gości. Oprócz zup czy dań głównych warto też pomyśleć o prostych, szybkich i smacznych przystawkach. A co nada się na przystawkę lepiej niż ryba? I to nie byle jaka, a śledź po kaszubsku z przepisu Magdy Gessler.

W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" restauratorka Magda Gessler podała przepis na śledzia po kaszubsku. To szybkie i mało skomplikowane w przygotowaniu danie nada się idealnie do postawienia na stole zarówno podczas wigilijnej wieczerzy, jak i na Boże Narodzenie.

Śledzie po kaszubsku - przepis Magdy Gessler

Czego będziemy potrzebować do przygotowania pysznego śledzia po kaszubsku z przepisu restauratorki? Pół kilograma filetów śledziowych, dwie łyżki cukru, ćwierć szklanki oleju, cztery łyżki octu, cztery łyżki koncentratu pomidorowego, trzydzieści dekagramów cebuli, trzy ziarenka ziela angielskiego, trzy liście laurowe i ziarna gorczycy.

Przygotowanie jest niezwykle proste. Filety śledziowe należy najpierw pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej, następnie musimy zeszklić pokrojoną cebulę. Dodajemy odmierzony cukier i podsmażamy. Kolejnym krokiem powinno być dodanie octu, liści laurowych, ziela angielskiego i koncentratu pomidorowego. Całość należy dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy ziarna gorczycy. Odstawiamy przygotowaną marynatę do wystygnięcia. Ostatni krok to przełożenie przygotowanych wcześniej filetów powstałym sosem. Po tym czasie najlepiej pozwolić im chwilę poleżeć i wchłonąć aromat użytych przypraw.

Sprawdź nasze przepisy na śledzie w trzech odsłonach:

Zobacz wideo

Śledzie po kaszubsku - jak przechowywać?

Nie musimy się martwić, gdy coś zostanie po wyprawionej kolacji. Tak przygotowane śledzie mogą leżeć w lodówce nawet około dwóch lub trzech tygodni.

Śledź nie jest daniem zarezerwowanym na święta, możemy go serwować znacznie częściej. Przepis na tę rybę po kaszubsku możemy przygotowywać zawsze, gdy najdzie nas na to ochota.