Potrawy wigilijne nowoczesne warto wprowadzić w menu świątecznej wieczerzy. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, nie wahaj się! Dania wigilijne nowoczesne również są bardzo smaczne. Bez wątpienia sprawdzą się na Wigilię wśród przyjaciół lub imprezę w pracy. A w domu nawet najbardziej tradycyjni członkowie rodziny chętnie spróbują czegoś nowego. Zrób w tym roku choć jedno nowoczesne danie wigilijne i przekonaj siebie i gości, że warto wprowadzać nowe smaki!
Niektóre z tradycyjnych potraw warto zmodyfikować. Zamiast podawać tradycyjny barszcz, przygotuj aromatyczny krem z buraków lub leśnych grzybów. Boczniaki po kaszubsku doskonale zastąpią śledzie. Pierogi napełnij nie kapustą z grzybami, a suszonymi śliwkami i morelami, a do ciasta użyj mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Zamiast karpia w galarecie pokrojonego w dzwonka, przyrządź pyszne klopsiki. Sałatkę śledziową świetnie zastąpi tatar ze śledzia lub surowego łososia. Zrób faworki z karpia, roladki szpinakowe z łososiem, pierogi z karpiem, czerwoną fasolą czy soczewicą. Sernik przygotuj na piernikowym spodzie, a zamiast strucli podaj wieniec drożdżowy. Jeśli szukasz pomysłów na dania na Boże Narodzenie nowoczesne, pomyśl o wegańskich pasztetach i pieczeniach, pierogach z kaczką lub tartach z nadzieniem.Pomysłów jest naprawdę wiele. My mamy dla was 2 nowoczesne wigilijne przepisy – sprawdźcie je koniecznie!
Składniki:
Przygotowanie:
Filety śledziowe wymocz w wodzie lub mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie posiekaj je w drobną kostkę. Drobno pokrój także cebulę, kiszone ogórki i marynowane pieczarki. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj oliwę, majeranek, pieprz oraz musztardę i wszystko wymieszaj. Uformuj, używając okrągłego naczynia lub specjalnej foremki do tatara. Podawaj z razowym chlebem.
Składniki:
Przygotowanie:
Boczniaki pokrój w paski, a potem rozgrzej na patelni olej i obsmaż je po obu stronach. Następnie wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko przez 25 minut. Odlej wodę i odstaw boczniaki do wystudzenia.
Cebulę i śliwki pokrój w kostkę, następnie zeszklij je na oleju i dodaj majeranek, gorczycę, sól, pieprz oraz słodką paprykę, cynamon i goździki.Wlej też przecier pomidorowy oraz ocet i miód. Duś przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Odstaw do wystudzenia. Gdy zarówno boczniaki, jak i sos będą przestudzone, wymieszaj je i przełóż na półmisek. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły.