Ryba w occie [PRZEPISY]

Ryba w occie to potrawa, która nie jest już tak popularna jak kiedyś, ale wciąż ma swoich zwolenników. Podaje się ją na przyjęciach (niekiedy również na Święta), zwłaszcza jeśli mamy w rodzinie zapalonych wędkarzy. Ryba w occie do słoika - jak ją przygotować?

Ryba w zalewie octowej to przepis, który kojarzy nam się z dzieciństwem i uroczystymi poczęstunkami. Niegdyś było to bardzo popularne danie! Na pewno dobrze znają je ci, którzy łowią ryby lub mają wśród bliskich takie osoby – w końcu usmażona ryba zamarynowana w occie z cebulką to potrawa, którą można przechowywać w spiżarni i spożyć, gdy przyjdzie ochota!

Ryby w occie – przepisy

Przedstawiamy dwa pomysły na ryby w occie do słoika. Wypróbujcie je koniecznie po udanych łowach!

Ryba w occie – przepis klasyczny

Składniki:

  • Smażona ryba:
  • dowolna ryba bez skóry pokrojona w dzwonka lub płaty,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia

Zalewa octowa (na 1 kg ryby):

  • 6 szklanek wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Ryba w occie – przygotowanie

Kawałki ryby obtocz w mące z dodatkiem soli i usmaż po obu stronach na rumiano na rozgrzanym oleju. Odłóż usmażone ryby na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Cebulę pokrój w piórka. W garnku wymieszaj wodę i ocet, dodaj sól i cukier, zalewę zagotuj. Do czystych, wyparzonych słoików włóż plasterki cebuli, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i usmażone kawałki ryby. Następnie zalej gorącą zalewą i mocno zakręć pokrywki, a potem ustaw słoiki do góry dnem. Gdy ostygną, sprawdź, czy pokrywki się zassały. Jeśli tak, odstaw rybę do spiżarni.

Ryba w zalewie octowej z koncentratem pomidorowym – przepis

Składniki:

Smażona ryba:

  • dowolna ryba bez skóry pokrojona w dzwonka lub płaty,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia

Zalewa octowo-pomidorowa (na 1 kg ryby):

  • 6 szklanek wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oliwy

Ryba w zalewie octowej z koncentratem pomidorowym – przygotowanie

Rybę obtocz w mące doprawionej solą i usmaż na złoto po obu stronach. Po usmażeniu odłóż ją na papierowy ręcznik, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu.

Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę i ocet, dodaj także sól, cukier i wszystko wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka. Wrzuć do ugotowanej zalewy, dodaj również koncentrat pomidorowy i dobrze połącz. Do czystych, dobrze wyparzonych słoików włóż kawałki cebuli, a także liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Włóż rybę i zalej gorącą zalewą. Mocno zakręć pokrywki i ustaw do góry dnem, aby się zassały.

Ryba w zalewie octowej – przechowywanie

Ryba w occie w słoiku może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy. Należy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu – sprawdzi się spiżarnia, sień lub piwnica. Przed odstawieniem ryby do spiżarni trzeba sprawdzić, czy wieczko jest wklęsłe. Jeżeli tak, słoik można bezpiecznie odstawić i wyjąć dopiero za jakiś czas. Jeśli pokrywka jest wypukła, należy słoik jeszcze raz zapasteryzować.