Tradycyjnie na stołach powinno pojawić się 12 potraw religijnych - liczba ta odnosi się do apostołów, którzy razem z Jezusem spożyli Ostatnią Wieczerzę. 12 może oznaczać też liczbę miesięcy, a spróbowanie każdej z potraw ma gwarantować pomyślność w nadchodzącym roku. Liczba ta ulegała zmianie na przestrzeni wieków - wcześniej tradycyjnie jadło się 7 lub 9 potraw bożonarodzeniowych.
Kolejnym zwyczajem w dobrze wigilijnych potraw jest to, że powinno wybierać się dania, które można uznać za dary przyrody z czterech źródeł: pola, lasu, sadu oraz wody. Przed przystąpieniem do wieczerzy domownicy mówią modlitwę, po której czytany jest fragment Ewangelii Mateusza lub Łukasza dotyczący narodzin Jezusa. Później następuje łamanie się opłatkiem i składanie życzeń. Potem domownicy zasiadają do stołu.
Jakie potrawy wigilijne pojawiają się na naszych stołach najczęściej? Wśród propozycji królują zupy oraz dania z ryb.