Przepisów na sałatki na święta Bożego Narodzenia jest wiele, bo w każdej rodzinie w Wigilię i kolejne świąteczne dni je się nieco inaczej. W niektórych regionach popularne są ryby, gdzie indziej królują warzywa. Niektórzy rezygnują z tradycyjnego postu i jedzą w Wigilię także mięso, co również ma wpływ na świąteczny jadłospis. Jakie sałatki można przygotować na święta? Poniżej przedstawiamy trzy proste przepisy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy jajka. Gdy ugotowane warzywa ostygną, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie przesypujemy do miski. Dodajemy drobno posiekane jajka i cebulę oraz odsączony z zalewy groszek. Dodajemy do smaku majonez oraz musztardę, doprawiamy według uznania. Całość mieszamy. Sałatkę można ozdobić posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleniną, np. natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Gdy ziemniaki i jajka ostygną, kroimy je w kostkę, podobnie jak śledzie, papryki i korniszony. Szatkujemy koperek i szczypiorek. Pokrojone składniki przekładamy do miski. Do pokrojonych składników dodajemy jogurt grecki oraz majonez, mieszamy. Sałatkę można doprawić według własnego uznania za pomocą cukru, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny.
Składniki:
Przygotowanie:
W małej misce przygotowujemy sos: do 5 łyżek majonezu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszatkowaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i szczyptą pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo, a gdy ostygną kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce, szynkę również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy.
Na dnie przezroczystej misy układamy warstwami kolejno: seler, starty ser, pokrojoną szynkę, kukurydzę i groszek, a następnie przygotowany wcześniej sos oraz posiekane jajka. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania się wszystkich składników. Sałatki nie mieszamy! Całość można ozdobić szczypiorkiem, natką pietruszki lub liśćmi cykorii albo kiełkami.