Ciasta na Boże Narodzenie 2019. Przepisy na 3 wyśmienite wypieki

Już za nieco ponad tydzień będziemy świętować Boże Narodzenie. Wigilia to przede wszystkim barszcz i karp, ale także przepyszne ciasta. Jakie desery warto przygotować w tym roku? Przedstawiamy trzy przepisy na świąteczne wypieki.
Zobacz wideo

Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne ciasta. Niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez makowca, inni kochają się w ciastach z galaretką i owocami. To jednak nie jedyne ciasta, jakie mogą zawitać na wigilijnych stołach. Nasze propozycje to ciasto miodowe, piernik ze śliwkami i sernik na zimno. Sprawdźcie sami!

Ciasto miodowe z masą kajmakową i budyniem

Składniki:

Miodowe blaty:

  • 600 g mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 200 g margaryny,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki płynnego miodu.

Polewa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 120 g masła,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 1 czubata łyżka cukru.

Krem

  • 750 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • ½ szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej..

Oprócz tego...

  • 1 puszka masy kajmakowej.

Przygotowanie:

Miodowe blaty :

Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodę i cukier. Dodajemy margarynę i siekamy, aż do uzyskania konsystencji kaszy. Do tak rozdrobnionej margaryny z mąką dodajemy jajka, żółtka, mleko oraz miód, po czym znów siekamy. Przez chwilę wyrabiamy ciasto rękami, a następnie dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy, po czym przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa z trzech placków pieczemy przez około 8-12 minut, na trzeci z nich wylewamy wystudzoną polewę orzechową i pieczemy ok 13-15 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni Celsjusza. 

Krem:

Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy ok 1-2 minuty ciągle mieszając.  Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Mieszamy aż masło się rozpuści (można w tym celu użyć miksera).

Polewa orzechowa:

Do rondelka wrzucamy miód, masło i cukier i podgrzewamy je na małym ogniu do chwili, gdy masło się roztopi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i podgrzewamy 1-2 minuty, cały czas mieszając. Polewa jest gotowa, gdy cukier się rozpuści. 

Złożenie ciasta

Na miodowy blat wylewamy budyń, kładziemy na niego drugi blat, rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy go trzecim blatem (z polewą orzechową). Gdy ciasto ostygnie, wkładamy je do lodówki. Kroimy je następnego dnia - gdy miodowe blaty zmiękną.

>>> 12 potraw wigilijnych - co podać na święta? Te dania powinny się znaleźć na stole

Piernik ze śliwkami oblany gorzką czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 80 g miodu,
  • 330 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1/6 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 6,5 dag cukru pudru,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • rum do namoczenia śliwek.

Polewa:

  • 7 kosteczek gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka masła.

Suszone śliwki kroimy, wkładamy do miski i zalewamy rumem. Miód, masło, cynamon i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do chwili, gdy miód i masło się roztopią. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka miksujemy, dodając do nich cukier puder. Ubijamy na puszystą masę. Tak przygotowaną masę dodajemy do roztopionego wcześniej miodu z masłem i przyprawami i jeszcze raz mieszamy. Po trochu dodajemy mąkę i mleko, powoli mieszając łyżką. Śliwki odsączamy na sitku, oprószamy mąką i dodajemy do ciasta.

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Gdy piernik wystygnie, można polać go czekoladową polewą. Aby ją przygotować, należy rozpuścić czekoladę i masło na parze, a następnie wymieszać i od razu wylać na ciasto. 

>>> Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie

Sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciastek

Składniki:

Spód ciasta:

  • 1 opakowania kruchych ciasteczek,
  • 100 g roztopionego masła.

Masa sernikowa:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 300 g śmietany 36 proc.,
  • niecała szklanka cukru,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 1 czubata łyżka żelatyny,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 opakowanie borówek i kilka listków mięty (opcjonalnie, do dekoracji)

Wykonanie:

Masło wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszkamy. Całość przekładamy do wybranej formy i dociskamy, aby uformować jednolity, równy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru oraz sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałą ilością cukru. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą (ilość wg wytycznych na opakowaniu), po czym rozpuszczamy (na małym ogniu), ciągle mieszając. Mieszamy ze sobą żelatynę, ubitą śmietanę i serek mascarpone. Masę przekładamy na blat z kruchych ciasteczek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie można udekorować ciasto owocami i miętą.