Ciasta na Boże Narodzenie 2019. Przepisy na 3 wyśmienite wypieki
Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne ciasta. Niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez makowca, inni kochają się w ciastach z galaretką i owocami. To jednak nie jedyne ciasta, jakie mogą zawitać na wigilijnych stołach. Nasze propozycje to ciasto miodowe, piernik ze śliwkami i sernik na zimno. Sprawdźcie sami!
Ciasto miodowe z masą kajmakową i budyniem
Składniki:
Miodowe blaty:
- 600 g mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżeczki sody,
- 200 g margaryny,
- 2 łyżki mleka,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki płynnego miodu.
Polewa orzechowa
- 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych,
- 120 g masła,
- 2,5 łyżki miodu,
- 1 czubata łyżka cukru.
Krem
- 750 ml mleka,
- 200 g masła,
- ½ szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej..
Oprócz tego...
- 1 puszka masy kajmakowej.
Przygotowanie:
Miodowe blaty :
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodę i cukier. Dodajemy margarynę i siekamy, aż do uzyskania konsystencji kaszy. Do tak rozdrobnionej margaryny z mąką dodajemy jajka, żółtka, mleko oraz miód, po czym znów siekamy. Przez chwilę wyrabiamy ciasto rękami, a następnie dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy, po czym przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa z trzech placków pieczemy przez około 8-12 minut, na trzeci z nich wylewamy wystudzoną polewę orzechową i pieczemy ok 13-15 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni Celsjusza.
Krem:
Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy ok 1-2 minuty ciągle mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Mieszamy aż masło się rozpuści (można w tym celu użyć miksera).
Polewa orzechowa:
Do rondelka wrzucamy miód, masło i cukier i podgrzewamy je na małym ogniu do chwili, gdy masło się roztopi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i podgrzewamy 1-2 minuty, cały czas mieszając. Polewa jest gotowa, gdy cukier się rozpuści.
Złożenie ciasta
Na miodowy blat wylewamy budyń, kładziemy na niego drugi blat, rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy go trzecim blatem (z polewą orzechową). Gdy ciasto ostygnie, wkładamy je do lodówki. Kroimy je następnego dnia - gdy miodowe blaty zmiękną.
>>> 12 potraw wigilijnych - co podać na święta? Te dania powinny się znaleźć na stole
Piernik ze śliwkami oblany gorzką czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 80 g miodu,
- 330 g masła,
- 200 g mąki,
- 1/6 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2/3 łyżeczki cynamonu,
- 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 6,5 dag cukru pudru,
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody,
- 100 g suszonych śliwek,
- rum do namoczenia śliwek.
Polewa:
- 7 kosteczek gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka masła.
Suszone śliwki kroimy, wkładamy do miski i zalewamy rumem. Miód, masło, cynamon i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do chwili, gdy miód i masło się roztopią. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy, dodając do nich cukier puder. Ubijamy na puszystą masę. Tak przygotowaną masę dodajemy do roztopionego wcześniej miodu z masłem i przyprawami i jeszcze raz mieszamy. Po trochu dodajemy mąkę i mleko, powoli mieszając łyżką. Śliwki odsączamy na sitku, oprószamy mąką i dodajemy do ciasta.
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Gdy piernik wystygnie, można polać go czekoladową polewą. Aby ją przygotować, należy rozpuścić czekoladę i masło na parze, a następnie wymieszać i od razu wylać na ciasto.
>>> Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
Sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciastek
Składniki:
Spód ciasta:
- 1 opakowania kruchych ciasteczek,
- 100 g roztopionego masła.
Masa sernikowa:
- 500 g serka mascarpone,
- 300 g śmietany 36 proc.,
- niecała szklanka cukru,
- sok z 1 dużej cytryny,
- 1 czubata łyżka żelatyny,
- 4 łyżki wody,
- 1 opakowanie borówek i kilka listków mięty (opcjonalnie, do dekoracji)
Wykonanie:
Masło wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszkamy. Całość przekładamy do wybranej formy i dociskamy, aby uformować jednolity, równy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru oraz sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałą ilością cukru. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą (ilość wg wytycznych na opakowaniu), po czym rozpuszczamy (na małym ogniu), ciągle mieszając. Mieszamy ze sobą żelatynę, ubitą śmietanę i serek mascarpone. Masę przekładamy na blat z kruchych ciasteczek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie można udekorować ciasto owocami i miętą.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie