Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne ciasta. Niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez makowca, inni kochają się w ciastach z galaretką i owocami. To jednak nie jedyne ciasta, jakie mogą zawitać na wigilijnych stołach. Nasze propozycje to ciasto miodowe, piernik ze śliwkami i sernik na zimno. Sprawdźcie sami!
Ciasto miodowe z masą kajmakową i budyniem
Składniki:
Miodowe blaty:
Polewa orzechowa
Krem
Oprócz tego...
Przygotowanie:
Miodowe blaty :
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodę i cukier. Dodajemy margarynę i siekamy, aż do uzyskania konsystencji kaszy. Do tak rozdrobnionej margaryny z mąką dodajemy jajka, żółtka, mleko oraz miód, po czym znów siekamy. Przez chwilę wyrabiamy ciasto rękami, a następnie dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy, po czym przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa z trzech placków pieczemy przez około 8-12 minut, na trzeci z nich wylewamy wystudzoną polewę orzechową i pieczemy ok 13-15 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni Celsjusza.
Krem:
Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy ok 1-2 minuty ciągle mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Mieszamy aż masło się rozpuści (można w tym celu użyć miksera).
Polewa orzechowa:
Do rondelka wrzucamy miód, masło i cukier i podgrzewamy je na małym ogniu do chwili, gdy masło się roztopi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i podgrzewamy 1-2 minuty, cały czas mieszając. Polewa jest gotowa, gdy cukier się rozpuści.
Złożenie ciasta
Na miodowy blat wylewamy budyń, kładziemy na niego drugi blat, rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy go trzecim blatem (z polewą orzechową). Gdy ciasto ostygnie, wkładamy je do lodówki. Kroimy je następnego dnia - gdy miodowe blaty zmiękną.
>>> 12 potraw wigilijnych - co podać na święta? Te dania powinny się znaleźć na stole
Składniki:
Ciasto:
Polewa:
Suszone śliwki kroimy, wkładamy do miski i zalewamy rumem. Miód, masło, cynamon i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do chwili, gdy miód i masło się roztopią. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy, dodając do nich cukier puder. Ubijamy na puszystą masę. Tak przygotowaną masę dodajemy do roztopionego wcześniej miodu z masłem i przyprawami i jeszcze raz mieszamy. Po trochu dodajemy mąkę i mleko, powoli mieszając łyżką. Śliwki odsączamy na sitku, oprószamy mąką i dodajemy do ciasta.
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Gdy piernik wystygnie, można polać go czekoladową polewą. Aby ją przygotować, należy rozpuścić czekoladę i masło na parze, a następnie wymieszać i od razu wylać na ciasto.
>>> Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
Składniki:
Spód ciasta:
Masa sernikowa:
Wykonanie:
Masło wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszkamy. Całość przekładamy do wybranej formy i dociskamy, aby uformować jednolity, równy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru oraz sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałą ilością cukru. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą (ilość wg wytycznych na opakowaniu), po czym rozpuszczamy (na małym ogniu), ciągle mieszając. Mieszamy ze sobą żelatynę, ubitą śmietanę i serek mascarpone. Masę przekładamy na blat z kruchych ciasteczek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie można udekorować ciasto owocami i miętą.