Wśród tradycyjnych przepisów wigilijnych znajdują się m.in potrawy z ryb oraz grzybów. Miłośnikom świątecznej klasyki prezentujemy bardzo proste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy.
Składniki:
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w paski. Cebulę i włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Gdy to drugie się roztopi, dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut, po czym przekładamy je do duże garnka. Na tej samej patelni smażymy grzyby, a następnie dodajemy je do warzyw.
Do garnka nalewamy 2 litry wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wyjmujemy piramidki dodajemy śmietanę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę trzemy na grubych oczkach. Koncentrat pomidorowy i olej przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Mieszamy, dodajemy ocet i wodę, po czym dusimy.
Rybę solimy i pieprzymy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Filety przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym od 180 stopni przez około 30 minut. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
Przygotowanie:
Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Szalotkę, papryczkę chili i kolendrę siekamy, mango kroimy w kostkę i mieszamy je ze śmietaną. Dodajemy posiekany wcześniej kmin rzymski, miód, sok z limonki, oraz rozdrobnione orzeszki ziemne (aby je rozkruszyć, można użyć np. moździerza). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy filety śledziowe z sosem.