Proste dania na Wigilię. 3 niezawodne przepisy na Boże Narodzenie

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Chyba każdy z nas chce, aby wigilijna kolacja była wyjątkowa, ale nie każdy lubi mierzyć się z trudnymi przepisami. Z tego powodu przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, które pozwolą olśnić rodzinę nawet tym, którzy nie czują się w kuchni zbyt pewnie.

Wśród tradycyjnych przepisów wigilijnych znajdują się m.in potrawy z ryb oraz grzybów. Miłośnikom świątecznej klasyki prezentujemy bardzo proste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy.

Zupa z suszonych grzybów

Składniki:

  • 2 szklanki suszonych grzybów (najlepsze są borowiki i podgrzybki),
  • pęczek włoszczyzny,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 kostki rosołowe lub piramidki smaku do rosołu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól i mielony pieprz według uznania,
  • 200 g makaronu (nitki lub łazanki)

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w paski. Cebulę i włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Gdy to drugie się roztopi, dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut, po czym przekładamy je do duże garnka. Na tej samej patelni smażymy grzyby, a następnie dodajemy je do warzyw.

Do garnka nalewamy 2 litry wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wyjmujemy piramidki dodajemy śmietanę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Pieczona ryba po grecku

Składniki:

  • 4 filety z białej ryby (np. dorsz, morszczuk lub mintaj),
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz i sól według uznania. 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę trzemy na grubych oczkach. Koncentrat pomidorowy i olej przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Mieszamy, dodajemy ocet i wodę, po czym dusimy.

Rybę solimy i pieprzymy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Filety przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym od 180 stopni przez około 30 minut. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 300 gram filetów śledziowych,
  • 500 mililitrów mleka,
  • 300 g śmietany,
  • 1 szalotka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 mango (opcjonalnie),
  • 2 łyżki kolendry,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny,
  • garść orzeszków ziemnych,
  • sól i pieprz według uznania.

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Szalotkę, papryczkę chili i kolendrę siekamy, mango kroimy w kostkę i mieszamy je ze śmietaną. Dodajemy posiekany wcześniej kmin rzymski, miód, sok z limonki, oraz rozdrobnione orzeszki ziemne (aby je rozkruszyć, można użyć np. moździerza). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy filety śledziowe z sosem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA