Przepisem na idealny piernik z polewą podzieliła się z serwisem Gala.pl znana restauratorka Magda Gessler. Wspólne przygotowywanie takiego wypieku to dobry sposób na spędzenie czasu z najbliższymi. Warto pamiętać o docenianiu takich chwil podczas świątecznej gonitwy i zamieszania.
Czego będziemy potrzebować? 400 gram mąki, 3/4 szklanki miodu, sześciu jajek, 200 gram bakalii, około 6 łyżek kakao, 1 opakowanie dowolnej przyprawy do piernika, 4 łyżek karmelu, słoika konfitury i tabliczki gorzkiej czekolady.
Jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół? Sprawdź nasze triki:
Zaczniemy od ugotowania w niewielkim garnku miodu z przyprawą do piernika. Następnie dodamy kakao, karmel i bakalie.
Jak radzi restauratorka, warto dać składnikom czas na wystygnięcie. Kolejnym krokiem będzie bowiem dodanie wcześniej oddzielonych żółtek i wsypanie mąki. Jeśli dodamy je do zbyt gorącej masy, ciasto może nam nie wyjść.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. Całość masy na piernik świąteczny należy dobrze wymieszać.
Kolejnym etapem będzie pieczenie świątecznego piernika. Piekarnik należy uprzednio rozgrzać do koło 180 stopni Celsjusza, a blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką pszenną.
Przelewamy wcześniej przygotowaną masę na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy ciastu ostygnąć, następnie przecinamy je w poprzek na pół. Kolejnym krokiem jest przełożenie go dowolną konfiturą.
Przechodzimy do ostatniego etapu, czyli przygotowania polewy. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska/dowolne naczynie wstawione do garnka z gotującą się wodą). Oblewamy nią piernik, a następnie czekamy aż zastygnie.
Pyszne ciasto według przepisu Magdy Gessler jest gotowe. Należy je tylko pokroić i podać. Ilość składników powinna starczyć na około 12 porcji. Piernik na pewno zachwyci waszych gości przy świątecznym stole.