Piernik świąteczny od Magdy Gessler - przepis na doskonałe ciasto na Boże Narodzenie
Piernik świąteczny - przepis Magdy Gessler
Przepisem na idealny piernik z polewą podzieliła się z serwisem Gala.pl znana restauratorka Magda Gessler. Wspólne przygotowywanie takiego wypieku to dobry sposób na spędzenie czasu z najbliższymi. Warto pamiętać o docenianiu takich chwil podczas świątecznej gonitwy i zamieszania.
Czego będziemy potrzebować? 400 gram mąki, 3/4 szklanki miodu, sześciu jajek, 200 gram bakalii, około 6 łyżek kakao, 1 opakowanie dowolnej przyprawy do piernika, 4 łyżek karmelu, słoika konfitury i tabliczki gorzkiej czekolady.
Jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół? Sprawdź nasze triki:
Jak zrobić piernik świąteczny? Przygotowanie krok po kroku
Zaczniemy od ugotowania w niewielkim garnku miodu z przyprawą do piernika. Następnie dodamy kakao, karmel i bakalie.
Jak radzi restauratorka, warto dać składnikom czas na wystygnięcie. Kolejnym krokiem będzie bowiem dodanie wcześniej oddzielonych żółtek i wsypanie mąki. Jeśli dodamy je do zbyt gorącej masy, ciasto może nam nie wyjść.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. Całość masy na piernik świąteczny należy dobrze wymieszać.
Jak upiec piernik świąteczny z przepisu Magdy Gessler?
Kolejnym etapem będzie pieczenie świątecznego piernika. Piekarnik należy uprzednio rozgrzać do koło 180 stopni Celsjusza, a blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką pszenną.
Przelewamy wcześniej przygotowaną masę na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy ciastu ostygnąć, następnie przecinamy je w poprzek na pół. Kolejnym krokiem jest przełożenie go dowolną konfiturą.
Przechodzimy do ostatniego etapu, czyli przygotowania polewy. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska/dowolne naczynie wstawione do garnka z gotującą się wodą). Oblewamy nią piernik, a następnie czekamy aż zastygnie.
Pyszne ciasto według przepisu Magdy Gessler jest gotowe. Należy je tylko pokroić i podać. Ilość składników powinna starczyć na około 12 porcji. Piernik na pewno zachwyci waszych gości przy świątecznym stole.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?