Piernik świąteczny od Magdy Gessler - przepis na doskonałe ciasto na Boże Narodzenie

Okres świąteczny to nie tylko ciężkie czy postne potrawy na wigilijny stół. To również okazja do wypróbowania nowych przepisów na pyszne wypieki, które urozmaicą rodzinne spotkania i zaspokoją chęć na coś słodkiego. Znamy przepis na piernik świąteczny Magdy Gessler.

Piernik świąteczny - przepis Magdy Gessler

Przepisem na idealny piernik z polewą podzieliła się z serwisem Gala.pl znana restauratorka Magda Gessler. Wspólne przygotowywanie takiego wypieku to dobry sposób na spędzenie czasu z najbliższymi. Warto pamiętać o docenianiu takich chwil podczas świątecznej gonitwy i zamieszania.

Czego będziemy potrzebować? 400 gram mąki, 3/4 szklanki miodu, sześciu jajek, 200 gram bakalii, około 6 łyżek kakao, 1 opakowanie dowolnej przyprawy do piernika, 4 łyżek karmelu, słoika konfitury i tabliczki gorzkiej czekolady.

Jak efektownie złożyć serwetki na świąteczny stół? Sprawdź nasze triki:

Zobacz wideo

Jak zrobić piernik świąteczny? Przygotowanie krok po kroku

Zaczniemy od ugotowania w niewielkim garnku miodu z przyprawą do piernika. Następnie dodamy kakao, karmel i bakalie.

Jak radzi restauratorka, warto dać składnikom czas na wystygnięcie. Kolejnym krokiem będzie bowiem dodanie wcześniej oddzielonych żółtek i wsypanie mąki. Jeśli dodamy je do zbyt gorącej masy, ciasto może nam nie wyjść.

W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. Całość masy na piernik świąteczny należy dobrze wymieszać.

Jak upiec piernik świąteczny z przepisu Magdy Gessler?

Kolejnym etapem będzie pieczenie świątecznego piernika. Piekarnik należy uprzednio rozgrzać do koło 180 stopni Celsjusza, a blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką pszenną.

Przelewamy wcześniej przygotowaną masę na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy ciastu ostygnąć, następnie przecinamy je w poprzek na pół. Kolejnym krokiem jest przełożenie go dowolną konfiturą.

Przechodzimy do ostatniego etapu, czyli przygotowania polewy. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska/dowolne naczynie wstawione do garnka z gotującą się wodą). Oblewamy nią piernik, a następnie czekamy aż zastygnie.

Pyszne ciasto według przepisu Magdy Gessler jest gotowe. Należy je tylko pokroić i podać. Ilość składników powinna starczyć na około 12 porcji. Piernik na pewno zachwyci waszych gości przy świątecznym stole.