Śledzie z żurawiną to danie, które bez problemu przyrządzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowywaniu potraw z ryb. To bardzo łatwe zadanie, ale trzeba pamiętać, by przygotować śledzie wcześniej - solone płaty trzeba wymoczyć w wodzie! Warto poświęcić im trochę czasu, ponieważ smakują wyśmienicie! Śledź w żurawinie - jak go przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły na śledzie w żurawinie.
Składniki:
Śledzie mocz w wodzie przez około 3 godziny. Co jakiś czas zmieniaj wodę, by nadmiar soli dobrze się wypłukał. Gdy się wymoczą, pokrój je ukośnie na nieduże kawałki (ok. 2-3 cm).Cebulę pokrój w piórka, imbir zetrzyj na tarce. Przełóż śledzie do miski, dodaj imbir, goździki oraz cebulę, dopraw także odrobiną pieprzu. Następnie wszystko zalej olejem. Wstaw je do lodówki na całą noc, by się zamarynowały. Podawaj schłodzone.
Płaty śledziowe zalej wodą, by pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Cebulę pokrój w piórka, a suszone pomidorki w paski. Do rondelka wlej olej, koncentrat pomidorowy i ocet. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowiec, cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Zagotuj wszystkie składniki zalewy. Następnie dodaj żurawinę, pokrojone pomidory oraz cebulę i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw zalewę do ostudzenia. Śledzie pokrój ukośnie w kawałki o wielkości 2-3 cm. Przestudzoną zalewą zalej śledzie i wszystko wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby potrawa się schłodziła, a smaki przegryzły.
Składniki:
Śledzie wymocz w wodzie, by pozbawić je nadmiaru soli (mocz je przez 3 godziny, co jakiś czas zmieniaj im wodę). Potem pokrój je ukośnie na kawałki o wielkości 2-3 cm. Cebulę pokrój w piórka, a orzechy na mniejsze kawałki. Śledzie, cebulę, żurawinę i orzechy przełóż do dużej miski lub słoika. Zalej wszystko oliwą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc, by się schłodziły.